Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes vadība tiekas ar skolu vecāku komiteju pārstāvjiem

Foto: Daugavpils Izglītības pārvalde
Foto: Daugavpils Izglītības pārvalde

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē 26. janvārī notika tikšanās ar visu Daugavpils vispārizglītojošo skolu vecāku komiteju pārstāvjiem. Tika apspriesti jautājumi, kas skar izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa iniciēto reformu politiku.

IP vadītāja Olga Dukšinska iepazīstināja klātesošos ar četru plānoto reformu būtību un saturu: „vaučeru” jeb valsts galvojumu vispārējā izglītībā ieviešana; mazo skolu (bērnu skaits 50 – 100) pārveidošanas iespējas; mācību satura pārskatīšana, pedagogu kvalifikācijas uzturēšana un vecāku lomas stiprināšana; jauns profesionālās izglītības sadarbības modelis. Tikšanās turpinājumā IP vadītāja O.Dukšinska aicināja vecākus iesaistīties diskusijā par izglītības sistēmas jautājumiem.

Uz tikšanos atnākušajiem vecākiem ir bērni no pirmsskolas vecuma līdz augstskolu studentiem, tāpēc katrā jautājumā tika izteiktas domas par plānotajām reformām. Runājot par „vaučeru” sistēmu, vecāki uzskata, ka šī sistēma mūsu pilsētā neieviesīs radikālas pārmaiņas, jo skolas jau tagad tiek finansētas, ņemot vērā normēto skolēnu skaitu. Kā negatīvu ietekmi vecāku komiteju pārstāvji minēja iespējamu mākslīgu „pārapdzīvotību” dažās skolās. Savukārt, šobrīd pastāvošajā sistēmā „Nauda seko skolēnam” skolas cenšas veidot maksimāli lielas klases, kas rada grūtības nodrošināt katram skolēnam individuālu pieeju. Šajā gadījumā ir ļoti nepieciešams nodrošināt klasēs skolotāju palīgus, tam ir atbilstoši pedagoģiskie kadri, bet atklāts ir finansējuma jautājums. 

IP vadītāja Olga Dukšinska jautājumā par obligātā skolas vecuma noteikšanu no 6 gadiem piekrita sanāksmes dalībnieku viedoklim, ka piemērotākais vecums izglītības uzsākšanai pamatizglītības posmā tomēr ir 7 gadi. Vecāki tāpat uzskata, ka pirmsskolas izglītības sistēma pilsētā ir sakārtota un nav nepieciešamības to mainīt. 

Runājot par mācību saturu, vecāku komiteju pārstāvji akcentēja atsevišķu priekšmetu sarežģītību. Sākumskolas posmā par pārlieku sarežģītu vecāki uzskata dabaszinību saturu, apgalvojot, ka bērni sekmīgi to var apgūt tikai kopā ar vecākiem. Vecāki kritiski izteicās arī par atteikšanos no vērtējuma ballēs sākumskolā. Ļoti daudz vecāki runāja par sarežģīto mācību saturu vidusskolas posmā, īpaši 12.klasēs, kas bieži dublē augstskolu mācību saturu. Vecāku domas šajā jautājumā uzmanīgi uzklausīja IP vadītājas vietniece pedagoģiskajā darbā Ināra Sprindžuka, lai turpinātu šo tēmu apspriest ar jomas speciālistiem.

Vecākus uztrauc psihohigiēnisko normu ievērošana skolā, jo ne vienmēr tiek ņemtas vērā vecumposmu īpatnības, veidojot stundu sarakstus. Bieži vien skolās reitingu jautājums ir pirmajā vietā, bērns kā individualitāte šajā situācijā „pazūd” un netiek ievērots.

IP vadītāja augstu novērtēja vecāku izpratni un precīzi pausto viedokli bērnu audzināšanas jautājumos. Runājot par audzināšanas darba aktualitātēm, vecāku komiteju pārstāvji uzskata, ka izkropļotā informatīvā vide rada viltus varoņus un propagandē nepieņemamus uzvedības modeļus. Tika uzsvērts garīguma trūkums sabiedrībā kopumā un elementāru uzvedības normu neievērošana. Vecāki uzskata, ka liela nozīme ir tam, kādi principi darbojas ģimenēs, jo bērni ienāk skolās kā ģimenes pārstāvji ar attiecīgas izturēšanās „modeli”. Būtu nepieciešams „audzināt” vecākus jau sākot no pirmsskolas, jo reizēm ne vecāki, ne bērni neprot izmantot brīvību, to saskatot tikai tiesību jomā, bet aizmirstot par pienākumiem. Jebkuras ar izglītības sistēmu saistītas situācijas pozitīva risinājuma nosacījums ir tandēma „Vecāki – bērns – skolotājs” efektīva darbošanās. 

Tikšanās laikā izteiktie vecāku viedokļi un ierosinājumi tiks apkopoti un nosūtīti Izglītības un zinātnes ministrijai.

Sanāksmes noslēgumā tika ievēlēta pilsētas vecāku padomes vadība: priekšsēdētāja – Inese Valtere (Saskaņas pamatskola), priekšsēdētājas vietnieki – Ēriks Jerockis (13.vidusskola), Vija Šņepste (Valsts ģimnāzija) un Larisa Želve (Krievu vidusskola – licejs).
Atbalstu guva IP vadītājas O.Dukšinskas ierosinājums tikties regulāri, lai uzklausītu vecāku viedokļus svarīgajos izglītības jautājumos.
28.janvārī Daugavpils vecāku pārstāvji dosies uz Rīgu, kur Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā notiks tematiskā konference „Vecāki izglītības sistēmā”, kurā tiks diskutēts par vecāku un izglītības iestādes lomu kopējā bērnu attīstībā, kā arī vecāku un skolu ciešākas sadarbības veicināšanu. Mūsu pilsētas vecāku pārstāvji piedalīsies arī plānotajā diskusijā Izglītības un zinātnes ministrijā.
 


Написать комментарий