Latvijas Banka: lielākās reitingu aģentūras pēc vizītes pavasarī varētu pārskatīt Latvijas reitingu

Lielākās reitingu aģentūras pašlaik plāno Latviju apmeklēt pavasarī, un pēc tam, iespējams, arī varētu sekot reitinga pārskatīšana, pavēstīja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis, komentējot Japānas reitingu aģentūras "Rating and Investment Information, Inc." (R&I) lēmumu paaugstināt Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi.

"Pēc pašreizējās informācijas, reitingu aģentūras plāno apmeklēt Latviju pavasarī, lai vērtētu, cik prasmīgi un efektīvi turpinām īstenot pasākumus ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanai, un tad, iespējams, arī varētu sekot vērtējuma pārskatīšana," pastāstīja Grāvītis.

Viņš norādīja, ka situācijā, kad Eiropa kopumā parādu krīzes ietekmē sagaida izaugsmes tempu palēninājumu, deviņas valstis jau nupat saskārušās ar reitinga pazeminājumu. Latvija ir starp tām retajām, kas var rēķināties, mazākais, ar stabilu reitingu vai sagaidīt reitinga celšanu, jo jau pirms trim gadiem bijusi spiesta sākt reformas un budžeta izdevumu samazināšanu, ko vairums tā saucamo veco Eiropas Savienības (ES) valstu sāk tikai tagad.

"Japānas reitingu aģentūras R&I vērtējums investoram pasaka ‒ Latvija ir spējusi stabilizēt ekonomiku un reformu dēļ ir krietni stiprākās pozīcijās arī situācijā, kad globāli un ES izaugsme var palēnināties. Ar šo rīcību Japānas reitingu aģentūra R&I seko pārējām reitingu aģentūrām, kas jau iepriekš ir paaugstinājušas Latvijas reitingu pēc tā straujā samazinājuma krīzes laikā," sacīja Grāvītis.

Viņš atzina, ka, raugoties nākotnē, nenoteiktība ir liela. "Pārējās lielās reitingu aģentūras ar reitinga celšanu Latvijai ir iepauzējušas. Viena ‒ "Fitch" ‒ pat pārsteidza, 2011.gada nogalē mainot Latvijas nākotnes vērtējumu no pozitīva pret stabilu, lai gan reitings palika nemainīts. Tas atspoguļo pietiekami lielo neziņu un nedrošību par to, cik dziļas sekas reālajā ekonomikā ES būs parādu krīzei un cik spēcīgi tas skars Latvijas ekonomiku un pirmām kārtām eksportu, bet pastarpināti arī nodokļu ieņēmumus un iekšzemes pieprasījumu," klāstīja Grāvītis.

Jau vēstīts, ka Japānas reitingu aģentūra paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi – līdz BBB- līmenim ar stabilu šā reitinga prognozi nākotnē. Ar šo lēmumu R&I arī atjauno Latvijas kredītreitingu investīciju līmenī.


Написать комментарий