Latgales plānošanas reģions iestājas par profesionālo izglītības iestāžu saglabāšanu

18. janvārī Aglonas novadā norisinājās Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes (LPRAP) sēde, tika izskatīti būtiski jautājumi tādās jomās, kā profesionālo izglītības iestāžu nākotne, veselības aprūpes aktualitātes, sabiedriskais transports, sadarbība ar Kultūras ministriju.

Darba kārtībā kā būtisks jautājums bija Latgales reģiona profesionālo izglītības iestāžu turpmākais finansējums. Izglītības un zinātnes ministrija plānošanas reģionus informēja par to, ka nepieciešams prioritārā secībā nosaukt trīs reģionā esošās nozīmīgākās profesionālās izglītības iestādes un tajās īstenotās profesionālās izglītības mācību programmas. Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes locekļi noraida ministrijas uzstādījumu, galvenokārt, minot to, ka šādi netiek nodrošināta izglītības pieejamība reģionā. Vairākās Latgales reģiona profesionālajās izglītības iestādēs tiek sagatavoti augsta līmeņa speciālisti, kas ir ļoti pieprasīti darba tirgū.

Latgales plānošanas reģions uzskata, ka ir jāsaglabā nemainīga ERAF (Eiropas reģionālās attīstības fonda) piešķirtā kvota reģiona profesionālo izglītības iestāžu projektu realizācijai, kas daļēji jau ir uzsākti.

Par veselības aprūpes aktualitātēm Latgales plānošanas reģiona attīstības padomi informēja Nacionālā veselības dienesta Latgales nodaļas vadītājs Jānis Pitrāns. Nacionālais veselības dienests ir izstrādājis jaunu piedāvājumu – veselības aprūpe mājās, tas ir risinājums daudzo veselības iestāžu slēgšanai, kas nenovēršami ir samazinājis kvalitatīvas veselības aprūpes pieejamību reģionā. Konsultējoties ar ģimenes ārstu iespējams saņemt šo pakalpojumu, nemaksājot pacienta nodevu. Iedzīvotāji, saņemot ģimenes ārsta norīkojumu, var saņemt medicīnisko pakalpojumu pie sevis mājās.

Veselības aprūpe mājās ir māsu vai ārsta palīgu (feldšeru) sniegtā veselības aprūpe pacientam tā dzīvesvietā. Veselības aprūpe mājās tiek nodrošināta, lai pacients pēc operācijas vai pārciestas slimības, traumas vai kādām manipulācijām, pēc kurām vairs nav nepieciešams uzkavēties stacionārā. Šis pakalpojums pieejams visā Latgales teritorijā.

Par aktualitātēm sabiedriskajā transportā informēja LPR sabiedriskā transporta nodaļas vadītājs Vladislavs Stankevičs.

Jauna metodika paredz, ka proporcionāli lielāka dotācijas daļa pienākas tam plānošanas reģionam, kas iepriekšējā kalendārā gada pirmo triju ceturkšņu laikā ir parādījis visefektīvāko darbu pārvadājumu organizēšanā reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos.

Lielāka dotācijas daļa pienākas plānošanas reģionam, kuru pārvadātāji uzrādījuši viszemāko pārvadājuma pašizmaksu. Papildus tiek vērtēti sekojoši faktori: vidēji svērti ieņēmumi uz 1 pārvadātāja nobraukto kilometru, pārvadājumos izmantoto autobusu ietilpības lietderības izmantošanas, grants ceļu īpatsvars, valsts, pašvaldības un ārstniecības iestāžu skaits.

2012. gadam Latgales plānošanas reģionam no valsts budžeta paredzēti 2 154 540 Ls dotācijām zaudējumu segšanai pārvadātājiem reģionālajā vietējās nozīmes maršrutu tīklā un kompensācijas par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā 296 445 Ls apmērā.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēdē tika apstiprināta sadarbība ar Kultūras ministriju, kā rezultātā paredzami kultūras pasākumi reģionā. Latgales plānošanas reģions ir noslēdzis līgumu ar Kultūras ministriju par profesionālās mākslas nodrošināšanu reģionā par kopējo summu 15 tūkst. LVL. Attīstības padome pieņēma lēmumu, ka tiks noslēgti līgumi ar reģiona pašvaldībām par pasākumu organizācijas nodrošinājumu, saņemot pašvaldības līdzfinansējumu. Pasākumi tiks organizēti līdz šī gada maijam.

Sēdes nobeigumā tika iekļauts jautājums par valdības lēmumu: grozīt akcīzes nodokļa likumu, kas paredz liegumu ievest akcīzes preces biežāk, kā reizi nedēļā, kā rezultātā plānots iegūt 1,5 milj.

Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes locekļi vēlas uzsvērt, ka steidzami nepieciešams ieviest speciālu programmu Latgales reģionam (papildus informācija šeit: http://www.latgale.lv/lv/padome/planosana), kas dotu ātru efektu uzņēmējdarbības stimulēšanai un atbalstam reģionā, radot jaunas darba vietas, piesaistot investīcijas, atbalstot mazos un vidējos uzņēmumus un sakārtojot industriālās platības, un atbalstot uzņēmējus darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanai.
 


Написать комментарий