Dombrovskis: aizvadītā gada lielākais panākums – aizdevuma programmas noslēgums; 2012.gada izaicinājums – situācija eirozonā

ir.lv
ir.lv

Šogad pozitīvākais ir bijis tas, ka Latvija ir sekmīgi pabeigusi starptautiskā aizdevuma programmu un līdz ar to – valsts stabilizācijas programmu, savukārt starp nākamā gada lielākajiem izaicinājumiem ir situācijas attīstība eirozonā un vispār Eiropas Savienībā (ES), trešdien medijos atzina premjers Valdis Dombrovskis.

Intervijā Latvijas Radio Ministru prezidents pauda gandarījumu, ka šogad izdevies noslēgt stabilizācijas programmu un panākt ekonomikas augšupeju, ko veicinājis ražošanas un eksporta pieaugums.

Dombrovskis arī uzsvēra, ka starptautiskā aizdevuma atdošana ir saistīta ar jautājumu, kā Latvija to spēs pārfinansēt. "Parādu atdot var tikai tad, ja budžetā ir pārpalikums, ja ieņēmumi ir lielāki nekā izdevumi," norādīja premjers,

Viņš piebilda – ja ir deficīts kaut vai Māstrihtas kritēriju robežās, tad "nevaram parādu atdot, bet tikai pārfinansēt". Tāpēc Latvijai būs svarīgi ievērot fiskālo disciplīnu – "jo skaidrāka būs fiskālā politika, jo par labākām likmēm varēsim aizņemties starptautiskajos tirgos," skaidro Dombrovskis.

Savukārt LNT raidījumā "900 sekundes" lūgts nosaukt lielākos izaicinājumus 2012.gadā premjers sacīja, uzsvēra, ka ES valstu valdībām jāstrādā, lai novērstu eirozonas valstu parādu krīzi un lai tā neskartu citas valstis, tāpēc Latvija atbalsta gan īstermiņa risinājumus, gan arī ilgtermiņa lēmumu par fiskālās disciplīnas stiprināšanu ES.

Nākamgad Latvijai arī būs jāved aktīvas sarunas par nākamo finanšu perspektīvu, jo no tā būs atkarīgs, cik laikā no 2014. līdz 2020.gadam mūsu valsts saņems ES fondu līdzekļus un tiešmaksājumus lauksaimniekiem, sacīja premjers.

Dombrovskis kā svarīgu nākamā gada izaicinājumi izcēla arī tiesiskuma nostiprināšanu, jo tas esot bijis ārkārtas vēlēšanu jautājums. Kā piemērus premjers minēja legālās prezumpcijas ieviešanu un darbu pie partiju finansēšanas sistēmas uzlabošanas.


Написать комментарий