Būs jauna lata monēta ar eža attēlu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas Banka ceturtdien laidīs apgrozībā jaunu 1 lata monētu ar eža attēlu un 1 lata jubilejas sudraba monētu "Rīgas Zooloģiskais dārzs", portālu "Delfi" informēja centrālajā bankā.

Monētas ar eža attēlu nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Andris Vītoliņš, un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Vācijas kaltuvē.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau apritējis vienpadsmit gadu. To iesāka monēta ar stārķi, un kopš 2004.gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem.

Savukārt jubilejas monētas "Rīgas Zooloģiskais dārzs" grafisko dizainu veidojis Ivars Mailītis un ģipša modeli – Ligita Franckeviča un Ivars Mailītis.

Latvijas Bankas jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, mūsu kultūras zīmēm. Rīgas Zooloģiskajam dārzam šogad aprit 100 gadu, ko tas sagaida, plaši piedaloties pasaules un Eiropas programmās dzīvnieku sugu saglabāšanā un esot viena no Latvijas ģimeņu iecienītākajām atpūtas vietām.

Sudraba 1 lata monēta "Rīgas Zooloģiskais dārzs" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas maksimālā tirāža būs 5000 eksemplāru un Rīgas Zooloģiskajam dārzam veltītā monēta būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 33,2 lati.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий