Radīta pasaulē pirmā mākslīgā lapa, kas spēj ražot skābekli

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Kāds koledžas absolvents ir izstrādājis pasaulē pirmo mākslīgo lapu. Tā nespēj augt, ir zaļā krāsā, bet galvenais – tā pārvērš cilvēka radīto oglekļa dioksīdu par tīru un elpojamu skābekli, ziņo "boot.lv".

Karaliskās mākslas koledžas absolvents Džulijans Melčiori ir izveidojis pasaulē pirmo mākslīgo lapu, kas, uztverot oglekļa dioksīdu (ogļskābo gāzi), gaismu un ūdeni, spēj saražot tīru skābekli.

Mākslīgās lapas galvenais elements, kas piedalās skābekļa ražošanā, ir augos sastopamie hloroplasti, kas piešķir arī augam zaļo krāsu. Idejas autors ir pamanījies no dzīvu augu šūnām ekstrahētos hloroplastus ieslēgt zīda proteīnu apvalkā, kas vienlaikus stabilizē organiskos elementus (šajā gadījumā hloroplastus) un veido lapas ķermeni.

Saprotams, ka šādas mākslīgas lapas nespēs atrisināt piesārņojuma problēmu uz zemes, tādēļ rodas jautājums par to iespējamo pielietojumu. Atbilde gan nav tālu jāmeklē. Šādas mākslīgās lapas lieliski noderētu dažādās kosmosa misijās, kur tās aizstātu skābekļa balonus. Tāpat šīs lapas varētu kļūt par daļu no zaļās arhitektūras.


Написать комментарий