Katalonijā korupcijas skandāli apdraud centienus atdalīties no Spānijas

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Spānijas autonomā reģiona Katalonijas bijušais premjerministrs atzinis, ka 34 gadus izvairījies no nodokļu maksāšanas. Hordi Pujols (Jordi Pujol) savulaik iedvesmojis arī reģiona neatkarības kustību, kas tuvojoties referendumam, nu cietusi būtisku triecienu.

Pujols vadījis Katalonijas reģionālo valdību no 1980. līdz 2003.gadam. Kā bijušais premjerministrs viņš ik gadu saņēma 86 000 eiro lielu pensiju un bija valdošās Katalonijas Demokrātiskās konverģences partijas (KDKP) goda priekšsēdētājs.

Kā vēsta Euronews, skandāla dēļ Pujolam šīs privilēģijas tiks atņemtas. Ilggadējais premjerministrs, kurš nu kritis negodā, uzskatāms arī par Katalonijas neatkarības kustības aizsācēju.

Spānijā aizvadīto mēnešu laikā atklātībā nākuši vairāki politiskās korupcijas gadījumi, kas iedragājuši iedzīvotāju uzticēšanos politiskajai elitei.

2014.gada novembrī Katalonija grasās sarīkot referendumu par neatkarīgas valsts izveidi. Spānijas valdība gan solījusi referenduma iznākumu neņemt vērā, norādot, ka balsošana par šo jautājumu ir pretrunā Spānijas konstitūcijai.


Написать комментарий