Pierādīts, ka dzīve mājās ar bērniem ir stresaināka nekā došanās uz darbu

foto: calis.lv
foto: calis.lv

Kad esi mājās ar bērnu, šķiet, ka darba problēmu risināšana ir īsta atpūta. Kad atgriezies darba ritenī, dzīve mājās ar mazuli šķiet tik bezrūpīgs laiks.

Lai pieliktu punktu bezgalīgajiem strādājošo māšu un rosīgo mājsaimnieču strīdiem, Akronas universitātes (ASV) pētnieki trīsdesmit gadus pētīja stresa līmeni trīs grupās. Vienā grupā iekļāva pilnu laiku strādājošās mātes, otrajā grupā – uz pusslodzi strādājošās mammas, trešajā grupā – mājsaimnieces, kas bērnus audzina mājās un nestrādā. Kopumā pētījumā piedalījās 2540 sievietes.

Sliktus psiholoģiskās noturības un emocionālās labsajūtas rādītājus uzrādīja sievietes, kas strādāja uz pusslodzi un apvienoja darba un mājas pienākumus. Visnoturīgākās izrādījās pilnu darba dienu strādājošās sievietes. Vissliktākā emocionālā veselība izrādījās sievietēm, kas ilgstoši nestrādā un audzina bērnus. Sievietes testēja ne tikai sarunās ar psihologiem, bet arī analizēja siekalu sastāvu un stresa hormonu līmeni tajās.

Iegūtie dati pamatoti lika uzdot jautājumu – kāpēc sievietei, kurai ir bērni, ir slikti jūtas mājās!? Bioķīmiskie rādītāji nekļūdīgi signalizēja, ka stresa līmenis ilgākā laika periodā izrādījies zemāks strādājošām sievietēm. Psihologi to skaidro ar vairākiem racionāliem argumentiem – piedzīvojot mājās dramatiskus satricinājumus – kāda tuvinieka nāvi, šķiršanos vai bērna slimību, darba vidē sieviete ātrāk atgūstas no pārdzīvojuma; dzīvojot mājās, trūkst sociālā atbalsta. Savukārt tāds stresa pilns pārdzīvojums kā darba zaudēšana parasti tomēr tiek uztverts mazāk dramatiski.

Tiesa, sūdzības par grūto ikdienu, apvienojot mājas soli ar darbu, nākas dzirdēt biežāk nekā mājsaimnieču neapmierinājumu ar dzīvi. Pētniece, psiholoģe Sāra Damaske to skaidro ar sociāli pieņemtajiem stereotipiem – sievietei, strādājošai mammai, drīkst būt grūti, bet par ko gan sūdzēties nestrādājošai sievietei?

Centieni būt ideālai mammai un darbiniecei. 91% māšu vecumā no 25 līdz 46 gadiem atzina, ka nevar atzīt, ka viņām ir nepieciešams atvaļinājums no pienākumiem. 10% atzina, ka brīvu laiku tikai sev atļaujas tikai ārkārtas situācijās.

91% mājsaimnieču vienmēr ir norūpējušās par to, vai tik viesi nepadomā, ka viņu māja nav pietiekami tīra.

84% atzina, ka ir neapmierinātas ar savu augumu pēc bērnu dzemdēšanas un nepārtraukti domā, kā to uzlabot.

Liela daļa mammu atzina, ka pašas sev ir vislielākās soģes un kritizētājas. Neraugoties uz daudzajiem stresa iemesliem, tikai ļoti neliela daļa sieviešu atzina, ka nožēlo kļūšanu par māti. Lielākā daļa bērnus uzskatīja par savas dzīves labāko daļu.


Написать комментарий