J.Jalinska par Āfrikas cūku mēra izplatīšanos: Mēs šai situācijai neesam gatavi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā portāls Gorod.lv jau ziņoja, 8.jūlijā Daugavpils pilsētas domē notika Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada un Ilūkstes novada apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēde, kuras gaitā tika skatīts jautājums par Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latgales reģionā.

Daugavpils novada domes priekšsēdētāja Janīna Jalinska komentēja izveidojušos situāciju.

Pēc viņas vārdiem, patlaban neapskaužamā situācijā ir Daugavpils novadā darbojošies uzņēmumi: „Runājot par cipariem, jāsaka, SIA „Latvijas Bekons” ir septiņi tūkst. dzīvnieku, kuri jānokauj, līdzīga situācija ir vairāk nekā 30 zemnieku saimniecībās, kurās audzē 10-100 mājas cūkas. Tomēr visvairāk mūs uztrauc trīs Laucesas un Tabores pagastā atrodošās lopkautuves un tas, ko darīt ar kaušanas blakusproduktiem.

Vakar [red. piezīme – 07.07.] kopā ar pagastu priekšsēdētājiem apspriedām iespējamos variantus, kur varētu dedzināt nokautas cūkas. Tā ir problēma, novads ir apdzīvots, šeit atrodas lieguma zonas un parki”, paziņoja Daugavpils novada domes priekšsēdētāja.

Viņa atzīmēja, ka pašvaldības īpašumā neesot nepieciešamās platības teritorijas, tādēļ pēc palīdzības jāgriežas pie privātpersonām.

Runājot par zaudējumu kompensāciju, J.Jalinska norādīja, ka pastāv Ministru kabineta rīkojums, tomēr pagaidām nav zināms, vai Saeima to apstiprinās: „Šodien [red. piezīme – 08.07.] mēģināju atrisināt situāciju, bet pagaidām tas nav izdevies. Rīkojuma pēdējais punkts nosaka, laikā, kad notiek cīņa ar Āfrikas cūku mēri, faktiskus zaudējumus pašvaldības segs no valsts budžeta (neparedzētiem gadījumiem domātiem līdzekļiem). Taču visiem ir zināma situācija ar pavasara plūdiem, kad kompensācijā saņēmām tikai pusi no iztērētiem līdzekļiem...

Mums jāatrod vieta, kurā varētu dedzināt nokautos dzīvniekus, jāatrod darbinieki, kuri šajā situācijā nestrādās par minimālo algu, jāpiegādā kurināmais... Godīgi sakot, mēs neesam gatavi šai situācijai, patlaban pašvaldības tai nav gatavas”.

Atgādināsim, ka ārkārtas situācija ir izsludināta Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā.


Написать комментарий