Neparastā diena SIA «Veselības centrs «Ilūkste» iemītnieku dzīvē

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

Vasara aicināt aicina uz dažādiem piedzīvojumiem, ceļojumiem un jautrām izdarībām.

Arī mēs vasaras jūtīs devāmies nelielā, bet mums neparastā ceļojumā uz Latgales mākslas un amatniecības centru Līvānos. Tur mēs aplūkojām seno latviešu darinājumus, darba rīkus un iekārtas, kā arī mākslinieku darinājumus. To iespaidā nedaudz iejutāmies senču dzīvē.

Tad mēs apmeklējām Līvānu stikla fabrikas muzeju. Vēl nesen daudzinātais Līvānu stikls nu jau arī ir mūsu vēsture. Cik skaistus un brīnumainus stikla darinājumus mēs redzējām! Radās iespaids, ka esam pasakā par stiklu. Mēs aplūkojām instrumentus un skatījāmies video, kā izgatavo stiklu. Tā tiešām ir brīnumaina māksla, un stikla priekšmetu izgatavošanā tiek ieguldīts milzīgs darbs. Mēs sēdējām pat uz stikla krēsliem! Latgales mākslas un amatniecības centra 16. gs. vēsturiskajā velvju pagrabiņā izvietota ūdens galerija, kur mēs aplūkojām nelielu ekspozīciju par plūdiem Līvānos un to apkārtnē.

Tālāk mēs devāmies uz amatnieku darbnīcām. Paši izmēģinājām aust. Bijām sajūsmā, ka mums tas izdevās. Pats interesantākais bija keramikas darbnīcā. Mums pavērās jauna pasaule un jaunas iespējas izmēģināt pašiem kaut izgatavot no māla, kā īstiem meistariem – smelties no māla enerģiju un spēku. Lielu interesi izraisīja darbošanās ar mālu uz podnieka ripas. Kā īstiem māksliniekiem! Ar profesionālas keramiķes palīdzību tapa brīnumaini māla darinājumi: māla trauciņi, zivtiņas, pat uz podnieka ripas darinātas vāzes. Laiks pagāja ātri.

Darbi bija pabeigti un spēki nedaudz izsīkuši. Mājupceļā mēs iegriezāmies Līksnā, lai pastaigātu skaistajā dabas parkā un ieturētu maltīti. Arī tur mēs bijām pārsteigti ar skaistumu un interesantām ekspozīcijām: raganas mājiņu, stārķu ligzdu, karieti, skapi ar līgavas kleitu, nojumēm, tiltiņiem, zaķu mājiņu, dažādiem citiem koka darinājumiem, ziedu ekspozīcijām. Tā mēs jauku emociju iespaidā devāmies mājās.

 


Написать комментарий