Projekts ELRII 308 «Saglabāt, lai nepazaudētu»

foto: balvi.lv
foto: balvi.lv

Balvu novada pašvaldība sadarbībā ar Sangastes pašvaldību un Dedoviču rajona administrāciju no 2013.gada jūnija uzsākusi īstenot projektu „SAGLABĀT, LAI NEPAZAUDĒTU” (ELRII – 308) īstenošanu. Projektu līdzfinansē Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programma Eiropas Kaimiņattiecību un partnerības instrumenta ietvaros 2007.-2013.gadam, ziņo Balvu novada portāls.

Programma finansiāli atbalsta kopīgus pārrobežas attīstības pasākumus, lai uzlabotu reģiona konkurētspēju, izmantojot tā potenciālu un izdevīgo atrašanās vietu krustcelēs starp Eiropas Savienību un Krievijas Federāciju. Programmas mājas lapa www.estlatrus.eu.

Projekta ietvaros īsteno – Balvu novada muzeja pastāvīgās ekspozīcijas digitalizāciju 5 telpās, Sangastes muižas ziemas dārza izbūvi – kopā paredzēta 8 telpu atjaunošana un Dedoviču rajona centrālās bibliotēkas – nemateriālas kultūras centra 6 telpu atjaunošanu. Paralēli sadarbības partneri īsteno arī seno amatu meistarklases un amatnieku tirdziņus.

Viena no projekta aktivitātēm ir kopīgs pasākums katrā no dalības valstīm, un 23.-24.maijā Pleskavas apgabala Dedovičos notika starptautisks pasākums „Lakstīgalu pogošana”, kurā piedalījās visu trīs valstu pārstāvji. Šis bija jau otrais pasākums, pirmais notika 2013.gada nogalē Igaunijā - Sangastes muižā.

Pasākumu atklāja Dedoviču rajona administrācijas vadītājs Igors Gumeņuks ar uzrunu, kurā tika izteikts gandarījums par iespēju kopīgi īstenot projektu. Sadarbības partneri sniedza informāciju par Pleskavas apgabala tradīcijām, nacionālā tērpa īpatnībām. Bija iespēja vērtēt folkloras kopu dziedājumu un Mākslas skolas audzēkņu sniegumu. Atklāšanas pasākuma dalībniekus ar skanīgām dziesmām sveica arī Ziemeļlatgales mūzikas skolotājas. Bet, prezentējot ceļojošo izstādi „ No rudziem līdz maizei”, rugājietes Guntas Grigānes ceptā maize izpelnījās īpašu ievērību.
Otrajā pasākuma dienā dalībnieki piedalījās „Krasnije Gorki” muižas parka sakopšanas talkā un varēja izbaudīt tējas dzeršanas rituālu no patvāriem, kuri tika kurināti ar malkas šķilām. Amatnieku tirdziņā varēja apskatīt un iegādāties dažādu meistaru darinājumus (bērza tāss pinumus, izšuvumus, keramiku, metāla izstrādājumus u.c.) pamēģināt darināt piespraudes no filca, piedalīties loterijā.

Balvos no 22.augusta līdz 23.augustam notiks trešais - noslēdzošais pasākums „Pelēkā akmens stāsti”.

Projekta vadības grupa 3.un 4.jūnijā piedalījās EST-LAT-RUS projekta Apvienotā Tehniskā sekretariāta ikgadējā konferencē Pavlovskā un Gatčinā Krievijas Federācijā, kurā tika apskatīti rezultāti, kas sasniegti Igaunijas-Latvijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas darbības laikā.
Atklājot pasākumu, Pavlovskas apgabala muzeja parkā pēc vairāku gadu desmitus ilgas klusēšanas atskanēja ūdens mierīgā skaņa atjaunotajā kaskādē.

Viena no konferences aktivitātēm bija projektu izstādes. Projekts „Saglabāt, lai nepazaudētu” tika prezentēts ar mobilo izstādi „No rudziem līdz maizei”. Ekspozīciju veido video materiāls par rudzu maizes cepšanu katrā no dalībvalstīm un īss informatīvs plakāts. Gatčinā izstāde tika papildināta arī ar Balvu, Sangastes un Dedoviču meistaru cepto maizi. Konferences dalībnieki varēja salīdzināt rudzu maizes garšas atšķirības.
Jāatzīmē, ka Balvu novada pašvaldības vadītais projekts „Saglabāt, lai nepazaudētu” izvēlēts par vienu no pilotprojektiem, kurš tiks prezentēts Eiropas līmenī un Eiropas sadarbības dienas Balvos tiks svinētas 30.septembrī.


Написать комментарий