ASV un Irāna var kļūt par sabiedrotajām

foto: bogdann.com
foto: bogdann.com

Irākas krīzes dēļ niknākās ienaidnieces Savienotās Valstis un Irāna varētu tieši sadarboties, lai palīdzētu Irākas valdībai cīņā pret sunnītu islāmistu nemierniekiem, kuri ir sagrābuši vairākas pilsētas valsts ziemeļos un austrumos un sola uzbrukt arī galvaspilsētai Bagdādei, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Radikālās kustības Irākas un Sīrijas (Levantes) islāma valsts (ISIS), kas savulaik bija cieši saistīta ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda, kaujinieki naktī uz pirmdienu pārņēma kontroli Irākas ziemeļu pilsētā Tell Afarā. Tā atrodas netālu no valsts otras lielākās pilsētas Mosulas, kas islāmistu rokās krita pirms nedēļas.

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija apsverot iespēju nodibināt tiešu kontaktu ar Irānas vadību, lai izlemtu, kādu palīdzību sniegt kopējai sabiedrotajai Irākas valdībai, anonīmi avoti Baltajā namā informējuši aģentūru Reuters.

Arī pērn ievēlētais mērenais Irānas prezidents Hasans Rohanī ir izteicis gatavību sadarboties ar ASV Irākas krīzes risināšanā, ja gūs apliecinājumu, ka Vašingtona patiešām vēlas stāties pretī teroristiem. Irāņi nav slēpuši aizdomas, ka Rietumi finansē ISIS, kas ir iesaistīta Sīrijas pilsoņkarā un cīnās pret irāņu atbalstītā sīriešu prezidenta Bašāra el Asada spēkiem.

Ļoti iespējams, ka tiešas sarunas starp amerikāņiem un irāņiem varētu notikt jau šonedēļ, kad Austrijas galvaspilsētā Vīnē norisināsies pēdējais raunds starptautiskajām sarunām, kas veltītas pretrunīgi vērtētajai Irānas kodolprogrammai.

Ja divpusējās sarunas patiešām notiks, tad tas būs jauns ieraksts Vašingtonas un Teherānas divpusējās attiecībās, kas faktiski ir bijušas iesaldētas kopš 1979. gada, kad Irānā notika islāma revolūcija un valstis pārtrauca diplomātiskos kontaktus.

Tikmēr Irākas valdība apgalvo, ka ir "atguvusi iniciatīvu" cīņā pret islāmistu nemierniekiem, kuru ofensīva sākās pagājušajā nedēļā, kad faktiski bez cīņas tika sagrābtas vairākas valsts ziemeļu pilsētas, arī 2003. gadā gāztā diktatora Sadama Huseina dzimtā Tikrīta. Internetā publicēti attēli, kuros it kā redzami islāma kaujinieki, nogalinot sagūstītus Irākas armijas karavīrus. Islāmisti apgalvo, ka "sodījuši ar nāvi" 1700 no 2500 irākiešu karavīriem, kuri esot notverti pagājušajā nedēļā Tikrītā. Domājams, ka ISIS piesauktie skaitļi ir pārspīlēti, tomēr ļoti ticams, ka islāmistu gūstā varētu būt nonākuši vairāki simti karavīru, raksta Reuters.


Написать комментарий