Losandželosas latviešu vīru koris daugavpiliešiem izpildīs Amerikas spiričuelus

foto: kultura.daugavpils.lv
foto: kultura.daugavpils.lv

Trešdien, 18. jūnijā Daugavpils Vienības nama koncertzālē uzstāsies vīru koris, kurš pie mums ieradies no tālās Amerikas.

Kolektīvu ar optimistisku nosaukumu „Dziedāsim, brāļi” nodibināja vairāk nekā pirms 15 gadiem bijusī kādreiz Latvijā pazīstamā kora „Ave sol” dziedātāja Laura Rokpelne-Mičule visā pasaulē slavenajā Losandželosā netālu no „Sapņu fabrikas”.

Par kora dalībniekiem kļuva cilvēces stiprā dzimuma pārstāvji, galvenokārt latvieši, kuri vai nu piedzimuši Jaunajā pasaulē, vai ieradušies kontinentā no mūsu mazās, bet lepnās valsts.

Pietiekami īsā laikā vīru koris iemantoja pelnītu slavu, veiksmīgi uzstājoties dažādās Amerikas pilsētās no Čikāgas un Filadelfijas līdz Sanfrancisko un Vašingtonai. Kolektīvs daudzas reizes ir piedalījies starptautiskajos festivālos un konkursos, kā arī augstākā līmeņa pasākumos.

Šā gada jūnijā Amerikas latvieši nolēma doties lielā tūrē pa savu etnisko dzimteni. Viņi uzstāsies Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā, kā arī kļūs par Dziesmu svētku dalībniekiem Ogres novada Suntažos.

Koncerta programmā, kuru ASV vīru koris sniegs Daugavpils publikai, skanēs dažādas kompozīcijas: dziesmas, tai skaitā arī latviešu komponistu, kā ari kara dziesmas un, protams, popūriji no pazīstamākajām Holivudas filmām.

Turklāt skatītāji varēs dzirdēt arī tradicionālos Amerikas spiričuelus. Tās ir garīga satura dziesmas, kuras pamatojas uz Vecās derības sižetiem. Spiričueli kā mūzikas žanrs izveidojās jau XIX gadsimta beigās kā ASV dienvidu afroamerikāņu vergu dziesmu improvizācijas. Bieži šī dziedāšana tika pavadīta ar plaukšķināšanu, kāju tipināšanu un pat dziedāšanu.

Spiričueli ievērojami ietekmēja džeza rašanos, izveidošanos un attīstību, un daudzi džeza mūziķi tos izmanto kā improvizāciju tēmas.

Koncerta biļetes maksā, sākot ar 4 eiro.


Написать комментарий