Pēc Eiropas projekta realizācijas ūdens un kanalizācijas tarifs Skrudalienas pagastā pieauga par 31%

foto: flickr.com/jemimus
foto: flickr.com/jemimus

Daugavpils novada domes 12. jūnija sēdē tika galīgi izlemts pēdējā laikā apspriestākais jautājums – jaunie ūdens un kanalizācijas tarifi Skrudalienas pagastā.

Jāatzīmē, ka viedokļi par ūdens tarifa 0,94 eiro un kanalizācijas tarifa 1,14 eiro apmērā par kubikmetru (bez PVN) apstiprināšanu pašreizējo 0,71 un 0,85 eiro vietā dalījās. Pret tarifu paaugstināšanu no 1. augusta nobalsoja deputāti Aļona Annišineca, Jevgeņijs Gridasovs, Valērijs Hrapāns un Edgars Kucins.

Vēršoties pie Skrudalienas pagasta pārvaldes priekšsēdētājas Betijas Ivanovas, portāla Gorod.lv korespondents noskaidroja, ka tarifi par 31% pieauga pēc ūdenssaimniecības attīstības projekta realizācijas Silenes ciematā.

„Mums radās šāda situācija: kad mēs aprēķinājām tarifu pirms projekta, bija liels ūdens patēriņš, skaitītāji rādīja lielu ūdens patēriņu, kaut gan reāli no iedzīvotājiem mēs saņēmām tikai trešdaļu maksas par ūdeni. Tas ir saistīts ar to, ka pie mums ir veci tīkli – pirmie uzbūvēti 19.gadsimta 50. gados un, protams, tie ir novecojuši, tādēļ daudzās vietās bija pārrāvumi. Ciematā ir sarežģīti posmi, kuros uzreiz nevar konstatēt ūdens noplūdi, tādēļ bija tā, ka gadā tika iegūti vairāk nekā 30 tūkst. kubikmetru ūdens, bet zudumi sastādīja 18 tūkst. kubikmetru. Savukārt, kad tiek aprēķināts ūdens tarifs, tiek ņemta vērā ūdens ieguve.

Projekts ļāva mums nomainīt nolietotos tīklus, un uz šodienu ūdens ieguve sastāda nedaudz vairāk nekā 14 tūkst. kubikmetru, t.i., notika tā – iegūtā ūdens daudzums samazinājās, saimnieciskie izdevumi palika iepriekšējā līmenī un kaut kur pieauga, bet tādēļ, ka mūsu iedzīvotāji nav bagāti, viņi gausi pieslēdzas ūdensvadam, kas arī nospēlēja savu lomu tarifu paaugstināšanā”, – paziņoja B. Ivanova.

Pēc Skrudalienas pagasta pārvaldes priekšsēdētājas vārdiem no 39 mājsaimniecībām, kuras pirms projekta sākuma vēlējās pieslēgties centrālajam ūdensvadam vai kanalizācijai, tika 10 to reāli izdarīja.

„Jāsaprot, jo vairāk patērētāju pieslēgsies pie centrālā ūdensvada, jo zemāks būs tarifs”, – atzīmēja B. Ivanova.

Savukārt deputāts Valērijs Hrapāns sava balsojuma pozīciju komentēja šādi: „Pirmkārt, es nevarēju nobalsot pret Silenes iedzīvotājiem, jo pats esmu silenietis. Otrkārt, ūdensapgādes un kanalizācijas uzlabojumus ir ieguvuši 20% iedzīvotāju, šī pakalpojuma patērētāju, bet visi pārējie saņēma tarifa pieaugumu. Tomēr labuma nav nevienam – ūdens kvalitāte nekādā veidā nav uzlabojusies, ūdens joprojām paliek ar smaku un rūsu”.

Pēc V. Hrapāna domām iedzīvotāji nav aktīvi un nevēlas pieslēgties centrālajam ūdensvadam tādēļ, ka viņiem pirms projekta realizācijas netika paskaidrots, kādi darbi tiks veikti, un kurš apmaksās šo pakalpojumu. Turklāt apgrūtinoši ir ne tikai apmaksāt pieslēgšanās centrālajam ūdensvadam pakalpojumu, bet arī uzstādīt nepieciešamo santehniku mājās, kam, kā atzīmēja V. Hrapāns, jāiztērē apmēram 2 tūkst. eiro.  


Написать комментарий