EuroBasket 2015 nenotiks Ukrainā; jauns konkurss potenciālajiem rīkotājiem

foto: kridangan.com
foto: kridangan.com

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBAEurope) valdes sēdē nolemts Eiropas 2015.gada vīriešu čempionāta finālturnīru no Ukrainas pārcelt uz citu vietu.

Tuvākajās dienās tiks izsludināts konkurss uz EuroBasket’2015 rīkošanas tiesībām (pieteikšanās termiņš - 31.jūlijs). Vienlaikus nolemts jau 2015.gadā mainīt finālturnīra izspēles sistēmu, pēc grupas turnīriem uzreiz sākot izslēgšanas spēles ar 16 komandu piedalīšanos.

Nedēļas sākumā FIBAEurope jaunais prezidents Turgajs Demirels un ģenerālsekretārs Kamils Novāks viesojās Ukrainā, kur tikās ar valsts premjerministru Arsēniju Jaceņuku un Basketbola federācijas vadītāju Aleksandru Volkovu. Pārrunājot Ukrainas iespējas pēc 14 mēnešiem uzņemt 24 Eiropas labākās basketbola izlases, FIBAEurope vadītāji secināja, ka politiskās krīzes un Ukrainas austrumos notiekošo militāro sadursmju dēļ kvalitatīva sagatavošanās čempionātam un sacensību normāla norise ir ļoti nopietni apdraudēta.

FIBAEurope valde nolēmusi pārcelt EuroBasket’2015 no Ukrainas uz citu vietu, kā kompensāciju garantējot Ukrainai priekšroku, izraugoties EuroBasket’2017 rīkotājus (divu nedēļu laikā tiks sagatavots līguma projekts).

Izraugoties 2015.gada čempionāta finālturnīra norises vietu FIBAEurope pieļauj gan visa čempionāta norisi vienā valstī, gan grupu turnīru sarīkošanu četrās valstīs, no kurām vienā notiktu arī izslēgšanas spēles. Nolemts turpmāk nerīkot otrā posma turnīrus, uzreiz pēc grupu turnīriem sākot izslēgšanas spēles ar 16 komandu līdzdalību (analoģiska sistēma jau darbojas pasaules čempionātos).

Interesi par visa finālturnīra vai tā daļas sarīkošanu izrādījušas 16 valstu basketbola organizācijas, ieskaitot Latvijas Basketbola savienību. Lēmums par LBS līdzdalību konkursā uz EuroBasket’2015 rīkošanas tiesībām tiks pieņemts pēc iepazīšanās ar visiem konkursa noteikumiem.

Eiropas 2015.gada čempionāta finālturnīrā startēs 24 komandas. Tiesības spēlēt finālturnīrā jau ir pasaules čempionāta dalībniecēm Francijas, Lietuvas, Spānijas, Horvātijas, Slovēnijas, Ukrainas, Serbijas, Grieķijas, Turcijas un Somijas izlasēm, kā arī kvalifikācijas pirmās kārtas uzvarētājai Igaunijas komandai. 13 pārējās finālturnīra dalībnieces tiks noskaidrotas kvalifikācijas turnīrā, kas notiks 2014.gada augustā. Latvijas komanda cīnīsies vienā grupā ar Zviedri9jas, Rumānijas un Slovākijas izlasēm (ceļazīmes tiks grupas uzvarētājiem un sešām no septiņām otro vietu ieguvējām).

Paredzams, ka EuroBasket’2015 finālturnīra rīkotāji tiks izraudzīti augusta beigās pēc kvalifikācijas turnīra finiša. Tās valstis, kuras nebūs izcīnījušas ceļazīmi uz finālturnīru, no konkursa dalībnieku vidus tiks izslēgtas.


Написать комментарий