Meitene patiešām var nomirt no eksāmenu stresa

foto: Caters/Scanpix
foto: Caters/Scanpix

Katrs zinām, kāda ir sajūta pirms nozīmīgiem spēju pārbaudījumiem, piemēram, kontroldarbiem, eksāmeniem.

Stress ir pamatīgs! Mūsu organisms ražo adrenalīnu, kas šim uztraukumam neļauj kļūt bīstamam, taču šai pusaudzei stress var maksāt dzīvību.

Britu jaunkundze Dženifera Loida cieš no Adisona slimības – kaites, kas ārkārtīgi paaugstināta stresa apstākļos var apstādināt dzīvībai svarīgu orgānu, piemēram, sirds, smadzeņu un plaušu, darbību. Dženiferai ir tendence uztraukties tieši mācību ziņā, un pagājušajā gadā skolas eksāmeni viņu noveda slimnīcā. Viņai ir jābūt daudz organizētākai par citiem, jo pirmseksāmena nakts stresu Dženifera var vienkārši nepārdzīvot.

Mančestras meitene ir gudra. Viņa mācās prestižajā Pendletonas koledžā un sapņo kļūt par bērnu psihologu. Jaunkundze esot uzaicināta ar atvieglojumiem iestāties Oksbridžas universitātē, taču studente jau tagad baidās, vai iestāšanās stingru prasību augstskolā, kas turklāt atrodas patālu no mājām, būs viņai pa spēkam. Dženiferai stresu ļoti mazina tuvinieku klātbūtne un māju sajūta. Protams, viņa lieto arī dažādas zāles uztraukuma simptomu mazināšanai. Jebkuri citi dzīves uztraukumi viņai ir pārvarami, taču ar skolas pārbaudījumiem saistītie – bīstami.

17 gadus vecajai gudriniecei Adisona slimību konstatēja pirms desmit gadiem, kad viņas mamma Amanda pamanīja meitas neparasto un pārmērīgo vilkmi pēc... sāls, kas esot viens no šīs slimības izpausmes veidiem. Turklāt organisms uzņemto sāli vispār nesaglabā ķermenī.


Написать комментарий