Lauku attīstības konsultante: Ziemāju raža būs mazāka, īpaši cietīs nelielas zemnieku saimniecības

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad mūsu valsts teritorijā bija vērojami netipiski laikapstākļi. Vai var prognozēt, kā tas ietekmēs gaidāmo ražu?

Šo jautājumu portāla Gorod.lv korespondents uzdeva Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja konsultantei Janīnai Kursītei.

Pēc speciālistes vārdiem, patlaban ir visai sarežģīti kaut ko prognozēt, jo laikapstākļi nepārstāj mūs pārsteigt, tomēr, pēc zemnieku vārdiem, laikapstākļu dēļ visvairāk ir cietis rapsis.

„Cieta tieši ziemas rapsis, tādēļ zemniekiem, kuri iesēja ne visai labas kvalitātes rapsi, viss iesētais gāja bojā.

Runājot par ziemājiem kopumā, Latgales zemniekiem nenācās pārsēt pilnīgi visu, kā tas bija Zemgalē, kur pārsēja ap 80% no iesētā”, pastāstīja J.Kursīte.

Lauku attīstības speciāliste atzīmēja, ka raža būs mazāka, taču daudz kas ir atkarīgs no zemniekiem, kuriem jāgādā par papildu mēslojumu un pareizi jāizvēlas līdzekļi, kuri palīdz cīnīties ar augu slimībām un dažādiem kaitēkļiem.

Pēc J.Kursītes domām, ziemāju pārsēšana vislielākās problēmas sagādāja jauniem zemniekiem. Lielu zemnieku saimniecību īpašnieku situācija ir labāka, tostarp tāpēc, ka Daugavpils novadā ziemāji bija apdrošināti (ziemājus apdrošināja galvenokārt lielas saimniecības, kuru platība pārsniedz 500 ha).


Написать комментарий