Bijušais VFR kanclers Šmits nosoda Eiropas Savienības «lielummāniju»

foto: rusverlag.de
foto: rusverlag.de

Bijušais Vācijas kanclers Helmuts Šmits nosoda Eiropas Savienības vadības politiku attiecībā pret Ukrainu, nosaucot Briseles uzvedību par „lielummāniju”, piektdien paziņoja žurnāls Spiegel.

Intervijā laikrakstam Bild Šmits, kurš vadīja VFR valdību no 1974. gada līdz 1982. gadam, pārmeta ES ierēdņiem pārmērīgu iejaukšanos pasaules politikā.

„Svaigākais piemērs ir Eiropas Komisijas mēģinājums piestiprināt sev Ukrainu. Tā ir lielummānija, mums nav ko tur darīt”, – paziņoja 95 gadus vecais politiķis. Pēc viņa vārdiem kļūdaini bija arī mēģinājumi „piestiprināt” Eiropai Gruziju, kas izraisīja militāru konfliktu šajā valstī, ziņo ria.ru.

Šmits domā, ka ES vadībai nav zināmi politiskās atturības principi. „Viņi maz ko no tā saprot un it kā nostāda Ukrainu izvēles priekšā starp Austrumiem un Rietumiem”, – Spiegel citē Šmita vārdus.

ES politikas kļūdas saistībā ar Ukrainu šonedēļ atzina arī Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels. Viņš domā, ka nostādīt Ukrainu izvēles priekšā starp Krieviju un Eiropas Savienību no Briseles puses bija nepārdomāts solis. Tomēr atbildību par „Ukrainas stumšanu uz haosu” viņš novēla uz Krieviju, – ziņo vz.ru.

Iepriekš KF prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija neuzskata sevi par vienu no Ukrainas konflikta pusēm un negrasās uzņemties atbildību par Rietumu darbību sekām, kuras ir novedušas situāciju strupceļā. Prezidents uzsvēra, ka problēmu atrisināšanas atslēga atrodas nevis Maskavā, bet Ukrainā ar iekšējā nacionālā dialoga palīdzību. 


Написать комментарий