3D acu ēnas. Vai revolūcija kosmētikas industrijā?

foto: All Over Press
foto: All Over Press

"TechCrunch" jauno tehnoloģiju konferencē tika demonstrēts, kā ar 3D printera palīdzību izveidot acu ēnas ikvienā tonī.

Eksperti spriež, vai šī metode nākotnē radīs revolūciju kosmētikas ražošanā.

Hārvardas universitātes absolvente Gresai Čojai, kurai radās ideja par acu ēnu printēšanu, uzskata, ka „dekoratīvās kosmētikas industrija pelna milzum daudz naudas par niekiem”. Tāpēc viņa izveidoja prototipu mājās lietojamam printerim „Mink”, kas izmanto tādas pašas krāsvielas kā grima ražotāji.

Viņa internetā atrada fotogrāfiju, no kuras atlasīja košu rozā krāsas toni. Drīz vien ierīce darbu bija beigusi. Jaunā uzņēmēja pabeidza sava izgudrojuma prezentāciju, uzklājot iegūtās acu ēnas uz rokas un parādot konferences apmeklētājiem. Prezentācija izraisīja lielu rosību interneta vidē. „Vai kosmētikas industrijā gaidāma revolūcija?” virsrakstos jautāja daudzi tiešsaistes mediji. Daudzas kosmētikas mīļotājas jau sajūsmā berzēja rokas, ka vairs kosmētika nebūs jāpērk, bet to varēs drukāt mājas apstākļos ar aptuveni 220 eiro vērto aparātu.

Bet vai tāda tiešām būs kosmētikas nākotne? Ķīmiķis Džims Hammers, kurš darbojas dekoratīvās kosmētikas industrijā, ir skeptisks. „Tā kā pēdējā laikā 3D printēšana ir ļoti populāra, tas ir dabisks turpinājums un interesanta ideja,” viņš sacīja intervijā žurnālam „Harper’s Bazaar”. „Tomēr es domāju, ka līdz masveida lietošanai vēl ir tālu, jo Čojai nav tik lielas izpratnes par visām nepieciešamajām tehnoloģijām, ko pārzina ķīmiķis.”

Viņš norāda, ka Čojas izmantotā šķidrā krāsviela ir tikai viena no iespējamajām alternatīvām. Kosmētikas ražošanā tiek lietoti minerāli, dzelzs oksīdi un vēl neskaitāmi citi materiāli. Ar dažādām tehnoloģijām tiek veidotas mirdzošas vai perlamutra ēnas, ko nevarētu panākt ar „Mink” printeri.
„Lieliska ideja, taču jāizdara vēl daudzi uzlabojumi, lai tas būtu lietojams,” uzskata Hammers.

Ar 3D printēšanu iespējams iegūt jebkuru krāsu, ja vien tonis atrodams digitālā formātā. Taču ar krāsu vien nepietiek, lai ieviestu kvalitatīvu kosmētikas produktu. Grima ražotāji gadiem ilgi meklējuši arvien jaunas sastāvdaļas un ražošanas metodes, kas acu ēnas padarītu spilgtākas, izteiksmīgākās, noturīgākas un patīkamākas lietošanai, taču ar 3D printēšanu vien to atdarināt nav iespējams.

Iespējams, ar šo tehnoloģiju varētu ražot interesantus krāsu pigmentus, ko vēlāk lietot acu ēnu, lūpu krāsu un vaigu sārtumu ražošanai, bet ne gatavu produktu radīšanai. Tāpēc ar gana lielu pārliecību var teikt, ka kosmētiku vēl kādu laiku pirksim veikalā, nevis printēsim mājās pašas.


Темы: , , , ,
Написать комментарий