Pazudusī Malaizijas lidmašīna: dārgākie meklēšanas darbi pasaules vēsturē

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pazudušā „Malaysia Airlines" reisa uz Pekinu MH370 lidmašīnas "Boeing 777" meklēšanas darbi ilgst jau aptuveni mēnesi, nopietnus pierādījumus par lidmašīnas iespējamo atrašanos vietu aizvien nav izdevies atrast, norāda BBC. Toties ar katru dienu pieaug meklēšanas darbu izmaksas, kas nu lēšamas jau ap 30 miljoniem eiro, analizē Lielbritānijas Karaliskā apvienoto dienestu institūta pētnieks Pīters Roberts.

Šobrīd meklēšanas darbus sedz no ASV, Malaizijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Japānas un Austrālijas nacionālo valstu budžetiem. Izmaksas galvenokārt veido darbos iesaistīto kuģu un lidmašīnu degvielas un servisa izmaksas, kā arī, lai efektīvāk varētu uzsākt meklēšanas darbus, dārgi izmaksā personāla un tehnikas pastāvīgā pārvietošana dažādās lokācijas vietās.

BBC lēš, ka Malaizijas lidmašīnas meklēšanas darbu izmaksas kļūs par dārgākajām vēsturē, pārspēdamas samaksāto par 2009.gadā pazudušās "Air France" lidmašīnas meklējumiem. 2009.gadā jūnijā, ceļā no Riodežaneiro uz Parīzi pazudošo lidmašīnu, meklēja aptuveni trīs gadus, kopā par to maksājot aptuveni 32 miljonus eiro. Lidmašīna iekrita Atlantijas okeānā, dzēšot 228.pasažieru dzīvības.

Līdz šim savas izmaksas skaitļos nosaukušas Austrālija (ap 8 miljoniem eiro) un ASV (ap 7 miljoniem eiro), neviena no valstīm gan nav sūdzējusies, ka meklēšana būtu pārāk dārga. Austrālijas premjers Tonijs Abots norādījis, ka "par naudu šajā gadījumā nav runa".

Ķīna, kuras pasažieri lidmašīnā bija lielākā daļa, atteikusies komentēt jebkādas meklēšanas darbu izmaksas, vien norādot, ka meklēšana ilgs tik ilgi, kamēr pavīdēs kaut mazākā cerība lidmašīnu atrast. Ķīna uz Indijas okeāna meklēšanas teritorijām nosūtījusi 18 kuģus, astoņus helikopterus un trīs lidmašīnas.


Написать комментарий