Ukrainā ierosina likumprojektu par tiesnešu lustrāciju

foto: bnn-news.ru
foto: bnn-news.ru

Ukrainas parlaments ierosina pieņemt likumprojektu par tiesnešu lustrāciju, kas nozīmē, ka tiks izvērtēti notikušie cilvēktiesību pārkāpumi un netaisnības, kuros iesaistītas amatpersonas.

Par likumprojektu, kura mērķis ir atjaunot uzticību tiesu varai, nobalsoja 234 no 247 deputātiem. Likumprojekts paredz, ka vispārējās jurisdikcijas tiesu tiesneši tiks pakļauti īpašām pārbaudēm. Pārbaudes veiks īpaša komisija, un tās notiks gada laikā kopš šīs komisijas izveides.

Likumprojektā paredzēti desmit gadījumi, kuros tiesneši tiks pakļauti lustrācijai. To vidū ir arī gadījumi, kad tiesneši būs piedalījušies politisku lēmumu pieņemšanā, ierobežojot pilsoņu tiesības uz brīvu pulcēšanos, dalību mītiņos un demonstrācijās laika posmā no 2013.gada 21.novembra līdz likuma spēkā stāšanās dienai.

Īpaši tiks pārbaudīti arī tie tiesneši, kas pieņēmuši lēmumus lietās, kas saistītas ar Augstākās radas 7.sasaukuma vēlēšanām, to rezultātu atcelšanu. Pārbaudēm tiks pakļauti arī tie tiesneši, kuri pieņēmuši spriedumus, kurus Eiropas Cilvēktiesību tiesa atzinusi par Cilvēktiesību konvenciju pārkāpjošiem.


Написать комментарий