Zinātnieki: dušas gēls provocē vīriešu neauglīgu

foto: thefashion.com.ua
foto: thefashion.com.ua

Mūsdienu kosmētikas līdzekļu ražošanā izmanto sastāvdaļas, kuras nodara nopietnu kaitējumu patērētāju veselībai. Tualetes ziepju, šampūnu un dušas gēlu, sejas krēmu sastāvā ir formaldehīdi, parabēni, ftalāti un citas bīstamas vielas. Bez alerģiskām reakcijām un saindēšanās šīs sastāvdaļas var kļūt par neauglības iemeslu.

ASV Nacionālā veselības institūta darbinieki četrus gadus novēroja 500 laulātos pārus, kuriem bija problēmas ar bērna ieņemšanu. Izrādījās, ka šīs ģimenes ir neauglīgas vīriešu vainas dēļ: vājā spermatozoīdu aktivitāte neļāva ieņemt bērnu. Stiprā dzimuma reproduktīvās sistēmas traucējumu iemeslu zinātnieki konstatēja higiēnas līdzekļos, kurus izmanto katru dienu, – vēsta eurosmi.ru.

Visiem pētījuma dalībniekiem ņēma urīna paraugus, kur analīzes parādīja paaugstinātu ftalātu saturu organismā. Pēc speciālistu vārdiem tie ir saistošie komponenti, kurus izmanto kosmētikas rūpniecībā, bet tie uzkrājas organismā. Visvairāk ftalātu „nogulsnējas” reproduktīvajā sistēmā. Paaugstināta šo vielu koncentrācija provocē vīriešu neauglību.

ASV mediķi atzīmēja, ka vienāda ftalātu līmeņa gadījumā sieviešu olšūnas cieš daudz mazāk nekā vīriešu spermatozoīdi. Tādēļ pārmērīga aizraušanās ar kosmētiku un higiēnas līdzekļiem apdraud dzimtas turpinātāju reproduktīvo funkciju.


Написать комментарий