Uz Lietuvu – pēc idejām jauniem sadarbības projektiem

foto: balvi.lv
foto: balvi.lv

Ar mērķi iepazīt kaimiņvalsts pašvaldību darbu, kā arī gūt papildus pieredzi, iespaidus un jaunas idejas kopīgu projektu realizācijai, laikā no 11. – 14.martam Lietuvā norisinājās starptautiskā četru dienu speciālistu stažēšanās programma Eiroreģiona „Ezeru zeme” projekta „Trešais solis” ietvaros, ziņo Balvu novada portāls.

Latviju pārstāvēja attīstības, projektu vadības, telpiskās plānošanas, izglītības un sabiedrisko attiecību speciālisti no Balvu, Kārsavas, Krāslavas, Daugavpils, Aglonas, Riebiņu, Rēzeknes un Viļānu novadiem.

Stažēšanās programmas ietvaros dalībnieki apmeklēja vairākas Lietuvas pašvaldības – Zarasus, Dusetas, Visaginu, Ignalinu, Švenčonis, Utenu un Anīkščus – kur tikās ar pašvaldību vadību, attīstības un investīciju piesaistes speciālistiem, kā arī apskatīja ievērojamākos sabiedriskos objektus. Tikšanos laikā programmas dalībnieki pārrunāja kopīgas sadarbības iespējas, kā arī dalījās pieredzē un idejās.

Latvijas pašvaldību pārstāvji varēja izbaudīt krāšņu kultūras vērtību buķeti, jo ikviena no augstākminētajām pašvaldībām piedāvāja apskatīt kultūras, sporta centrus, amatniecības un radošo nodarbību centrus, bibliotēkas, mākslas galeriju, mākslas inkubatoru, kā arī dažādus citus tūrisma un sabiedriskos objektus. Stažēšanās programmas dalībniekiem bija iespēja darboties arī praktiski, grebjot koku un griežot papīra taureņus. Izzinošs un interesants bija Švencionys ārstniecības augu pārstrādes fabrikas apmeklējums. Fabrika darbojas un saglabā tējas ražošanas tradīcijas Baltijā un visā Eiropā vairāk kā simt gadus.

Visiem apmeklētajiem tūrisma objektiem cauri vijās kāda kopīga iezīme – tie visi būvēti un labiekārtoti, balstoties uz radošām dizaina idejām, interaktīviem un funkcionāliem risinājumiem. Tas ir veids, kā objektu padarīt interesantāku, pievilcīgāku, lai piesaistītu apmeklētājus un tūristus. Otrs svarīgais faktors ir rūpes par iedzīvotājiem – tiem savā pašvaldībā jājūtas ērti.

Jāatzīmē, ka stažēšanās programma bija labi organizēta, kaimiņi mūs uzņēma ļoti laipni, tādēļ tikšanās visās apmeklētajās pašvaldībās bija atvērtas un pozitīvas, viesošanās laikā guvām daudz patīkamu iespaidu un emociju. Nenoliedzami, vēl viens no būtiskajiem ieguvumiem bija iepazīšanās un ciešāku kontaktu nodibināšana ar pārējiem kolēģiem no mūsu pašu Latgales pašvaldībām. Visi stažēšanās programmas dalībnieki bija vienisprātis – pieredzes un ideju apmaiņa noteikti sniegs iespējas turpmākai sadarbībai Eiroreģiona „Ezeru zeme” darbības teritorijā.

Starptautiskā speciālistu stažēšanās programma norisinājās projekta „Eiroreģiona „Ezeru zeme” trešais solis ietvaros, kas paredz kopēju nākotnes plānošanu Latviju – Lietuvas – Baltkrievijas pierobežu teritoriju stabilai sociāli ekonomiskai attīstībai.


Написать комментарий