LTV: Ugunsgrēku Rīgas pilī izraisījusi strādnieku bezatbildīga rīcība

foto: lsm.lv
foto: lsm.lv

Piektdien aprit tieši deviņi mēneši, kopš izcēlās postošais ugunsgrēks Rīgas pilī. Vainīgo nosaukšana pagaidām kavējas, taču saskaņā ar Latvijas Televīzijas rīcībā esošo izmeklēšanas informāciju, ugunsgrēku izraisījusi strādnieku bezatbildīga rīcība. 

Ugunsnelaimes iemesli izskatīti arī Nacionālās drošības padomes sēdē, un drīzumā par tiem plānots informēt plašāku sabiedrību.  

To, ka tieši strādnieku rīcība varētu būt ticamākais iemesls postošajai ugunsnelaimei, „Panorāma” ziņoja jau pāris dienas pēc ugunsgrēka.

Par reālo un ticamāko uzskatot versiju, ka strādnieki esot darbojušies ar tā saukto fleksi - zāģējuši ventilācijas caurules, un dzirksteles varēja iekrist sausajos materiālos. Ir atrasti arī divi tukši ugunsdzēšamie aprāti, kas varētu liecināt par to, ka aizdegšanos centušies apslāpēt pašu spēkiem.

Pilnsabiedrības “SBRE” pārstāvis Didzis Putniņš ieriekš norādīja, ka būvnieki parstāvjii tajā zonā netiek  laisti, „paši savām acīm apskatīt nevaram”.

„Dažādas versijas klejo. Kamēr nav ekspertu slēdziens, es atturos noslēgties uz jebko,” sacīja Putniņš.

Viņš arī pauda, ka būvniekiem ir aizliegts strādāt ar instrumentiem, kas var izraisīt degšanu.

Pērnā gada 21. jūnija pēcpusdiena bija karsta un saulaina. Rīgas pils celtnieki steidza pabeigt darbus. Tieši virs Svētku zāles, pils bēniņos tika sagrieztas vecās ventilācijas caurules. Caurules bija biezas un darba daudz. Strādnieki centās pēc iespējas ātrāk pabeigt darbu un izvēdināt telpas. Taču kāda dzirkstele izsauca acumirklīgu uzliesmojumu. 

Saskaņā ar LTV „Panorāmas” rīcībā esošo izmeklēšanas informāciju,  īsi pirms darba laika beigām izcēlās ugunsgrēks. Celtnieki to apdzēsa, izmantojot divus ugunsdzēsības aparātus. Taču neviens nepalika uzraudzīt ugunsgrēka vietu, kas saskaņā ar noteikumiem būtu jādara 12  līdz 24 stundas. Par notikušo netika informēta arī Militārā policija, kas nodrošināja, lai pilī tiktu ievērots caurlaižu režīms.

Izmeklētāji atklājuši, ka bēniņos mētājušies gan zāģi cauruļu zāģēšanai, gan arī izlietotie ugunsgrēka dzēšanas aparāti .Un tieši tas palīdzējis arī atklāt patiesos degšanas iemeslus – nevērīgu attieksmi pret veicamajiem pienākumiem. Visticamāk, jau drīzumā varētu tikt celts prasība pret vainīgajiem par zaudējumu atlīdzināšanu.

Pils rekonstrukcijas ģenerāluzņēmējs ir pilnsabiedrība “SBRE”, kas līdz šim kategoriski noraidījusi savu vainu.  

22.03.2014 , 12:20

Madara Līcīte , LSM


Написать комментарий