VM izstrādā noteikumus transtaukskābju ierobežošanai pārtikā

foto: PantherMedia/Scanpix
foto: PantherMedia/Scanpix

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi noteikumus, kas paredz noteikt maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, un aicina sabiedrību iesaistīties to apspriešanā, ziņo LETA.

Kā informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders, noteikumu projekts paredz, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Vienlaikus plānots, ka produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt desmit gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Plānots, ka noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem - gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm.

VM vēlas, lai jaunās normas stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī, vienlaikus nosakot pārejas periodu, ka pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums drīkstēs izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018.gada 1.janvārim.

Noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas cita starpā paredz ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.

Noteikumu projekta publiskā apspriešana ilgs līdz šā gada 22.aprīlim. Iedzīvotāji aicināti sūtīt savus priekšlikumus vai iebildumus uz e-pastu "sanita.kuklica@vm.gov.lv".

Noteikumu projekts ir atrodams VM mājaslapas "www.vm.gov.lv" sadaļas "Aktualitātes" apakšsadaļā "Sabiedrības līdzdalība".


Написать комментарий