Šnore: Ja neizvilksim galvu no smiltīm, Krimas murgs var atkārtoties Latvijā

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Pēc notikumiem Krimā ir skaidrs, ka pienācis pēdējais brīdis izbeigt strausa politiku un izvilkt galvu no smiltīm, savā publikācijā laikrakstam "Latvijas Avīze" norāda režisors Edvīns Šnore.

"Ja attiecībā uz Krieviju apskaidrība nupat ir nākusi, tad attiecībā uz "mūsu krievu cilvēkiem" daudziem tāda vēl ir priekšā. 20 gadus latvieši ir baroti ar mītiem par Latvijas iedzīvotāju lielo vienotību, par krievvalodīgo milzīgo atbalstu Latvijas neatkarībai atmodas laikā, par PSRS iebraucēju alkām integrēties latviskajā vidē. 250 000 "mūsu krievu cilvēku" aizgāja un nobalsoja par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusa likvidāciju. Un tas notika pēc 20 gadu intensīvas integrācijas. Un visi balsotāji bija Latvijas pilsoņi! Savukārt 300 000 nebalsojušo savu attieksmi pret šo valsti pauda jau ar sevis izvēlēto nepilsoņa statusu," uzsver Šnore.

Viņš atzīst, ka "mūsu krievu cilvēku" iespējamā nelojalitāte Latvijai līdz šim ir bijusi tabu tēma, gluži tāpat kā deokupācijas vai dekolonizācijas pieminēšana.

Šnore brīdina, ka pienācis laiks rīkoties.

"Vērojot notikumus Krimā, ir skaidrs, ka pienācis pēdējais brīdis strausa politiku izbeigt un galvu no smiltīm izvilkt. Pretējā gadījumā Krimas murgs rīt var atkārtoties arī Latvijā. Neaizmirsīsim, ka Rīgā krievvalodīgo īpatsvars ir gandrīz tāds pats kā Krimā un ka tieši krievvalodīgo aizstāvība bija galvenais Kremļa agresijas iegansts tur. Gan te, gan tur krievu ļaudis aktīvi pauž savu neapmierinātību ar latviskošanu/ukrainiskošanu. Turklāt tieši Latvijas krievu – "otrās šķiras pilsoņu" stāvoklis Krievijas medijos tiek attēlots, kā viskliedzošākais visā bijušajā PSRS," akcentē Šnore.

Viņš arī aicina beidzot nopietni pievērsties pasākumiem, kas atrunāti Saeimas deklarācijā par okupāciju un integrācijas dokumentā – "strādāt pie tā, lai tiku pakāpeniski vaļā tiem PSRS krievvalodīgajiem iebraucējiem, kuri Latvijā tā arī nav spējuši iedzīvoties un kuri jūtas diskriminēti savas valodas un etniskās piederības pēc.

"Otra iespēja ir gaidīt, kad šie cilvēki uzaicinās sev palīgā Putinu," norāda Šnore.
 


Написать комментарий