Nepilsoņi Latvijas Izglītības ministriju dēvē par Tumsas ministriju

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

"Nepilsoņu kongress" šodien piedalīsies krievu izglītības aizsardzības piketā, kas notiks šodien pie Izglītības ministrijas.

Šāgada 6.martā šajā pašā vietā, pie Izglītības ministrijas ēkas, jau notika OK protesta zibakcija "Tumsas ministrija - davaj do svidanja!", jo minētā iestāde pēdējā laikā pieteic sevi kā tumsonības perēklis tā vietā, lai būtu zinību gaismas nesēja.

Piketa laikā izglītības ministrei Inai Druvietei tika nodotas OK prasības, dažas no kurām ir šādas: krievu valodai jābūt pamata mācību valodai krievu skolās; valodas proporcijas jāatceļ; krievu skolu absolventiem brīvi jāpārvalda trīs valodas; skolām jāņem vērā vecāku viedoklis, izvēloties mācību programmas, metodikas un valodas proporcijas; pilsoniskajai sabiedrībai jānodrošina efektīvas balsstiesības, pieņemot lēmumus izglītības jomā.

"Pagājušas divas nedēļas, kopš prasības tika nodotas, taču mēs joprojām neesam saņēmuši atbildi vai kādu citu nepārprotamu signālu no Izglītības ministrijas par to, ka esam sadzirdēti un tiks izdarīti mēģinājumi atrisināt norādītās problēmas. Nav nekādu politisku deklarāciju vai aicinājumu diskutēt," saka OK biedrs, "Nepilsoņu kongresa" priekšsēdētājs Valērijs Komarovs. "Šajās dienās ir publicēts Laimdotas Straujumas valdības rīcību plāna projekts sakarā ar valdības deklarācijas izpildi. Attiecībā uz krievu skolām nekas nav mainījies: varas iestādes joprojām plāno palielināt latviešu valodā pasniedzamo mācību priekšmetu skaitu, Ministru kabineta līmenī izdarot izglītības standarta un mācību programmu paraugu grozījumus. Tas nozīmē, ka plāns ieviest krievu skolās latviešu mācību valodu krievu valodas vietā paliek spēkā. Tumsa paliek arvien biezāka, un mēs turpinām aktīvi protestēt pret to."

Izglītības ministrijas rīcību programmas projekts paredz krievu valodas proporcijas samazināšanu bilingvālās programmās. Līdz 2014.gada maijam jāsagatavo izglītības standarta un mazākumtautību izglītības programmu modeļu nodaļas grozījumi. Pēc šo grozījumu pieņemšanas Ministru kabinetā jāuzsāk darbs ar krievu skolām un bērnudārziem, lai 2018.gadā skolu izglītība no 1. līdz 12.klasei būtu tikai latviešu valodā.

"Nepilsoņu kongress" tika dibināts 2012.gada novembrī, tā augstāko pārstāvniecības orgānu - Nepārstāvēto parlamentu - 2013.gada jūnijā ievēlējuši vairāk nekā 15 tūkstoši cilvēku. "Nepilsoņu kongresa" mērķis ir netaisnīgā nepilsonības institūta likvidēšana Latvijā un vienotas Latvijas politiskās nācijas izveide.


Написать комментарий