Krievijas Centrālā banka negaidīti paaugstinā likmi

foto: RIA Novosti
foto: RIA Novosti

Pirmdien Krievijas Centrālā banka negaidīti palielinājusi bāzes procentu likmi par 150 bāzes punktiem, jo spriedze Ukrainā ir veicinājusi lielāko pārdošanas vilni valsts akciju tirgū pēdējo piecu gadu laikā, raksta Bloomberg.

Vienas nedēļas likme uz laiku paaugstināta no 5,5% līdz 7%. Likme kopš 2012. gada bija nemainīga. Nākamā Krievijas Bankas tikšanās notiks 14. martā.

Centrālā banka skaidro, ka lēmums pieņemts, lai novērstu riskus, kas saistīti ar inflāciju un finansiālo stabilitāti, ņemot vērā augsto svārstīgumu finanšu tirgos.

Tomēr Danske Bank stratēģis Vladimirs Miklaševskis uzsvēris, ka likmes palielinājums visdrīzāk nemazinās rubļa pārdošanu, bet gan drīzāk veicinās vēl lielāku paniku.

Db.lv jau rakstīja, ka pie Maskavas valūtas maiņas punktiem svētdien veidojās garas rindas, Krievijas iedzīvotājiem bailēs par Krievijas rubļa devalvāciju masveidā mainot naudu pret ārvalstu valūtu, vēsta Gazeta.ru.

Reaģējot uz Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā, ASV brīdinājušas Maskavu par iespējamām ekonomiskām sekām, kas var ietekmēt Krievijas rubļa vērtību.

Krievijas iedzīvotājiem nav uzticības nacionālajai valūtai, kaut arī Krievijas amatpersonas uzstāj, ka bažām par rubļa kursu nav pamata.


Написать комментарий