Zvejnieku sodīja ar naudas sodu 16 000 dolāru apmērā par zvērīgu cilvēkēdājas haizivs piekaušanu

foto: fedpost.ru
foto: fedpost.ru

Austrālijas Jaunās Dienvidvelsas štata tiesa piesprieda naudas sodu zvejniekam par zvērīgu lielas cilvēkēdājas baltās haizivs piekaušanu ar metāla cauruli, kura beidzās ar dzīvnieka nāvi.

Kā tiek ziņots portālā fedpost.ru, pērn 40 gadus vecais Džastins Ādams Klārks pie Sidnejas pilsētas krastiem seklā ūdenī pamanīja lielu balto haizivi. Plēsoņas izskats izsauca tādu vīrieša niknumu, ka viņš aizmirsa par savu nodomu doties jūrā un ar laivu devās tās virzienā.

Viņa manevru ieintriģētie austrālieši kļuva par lieciniekiem, kā zvejnieks vairākas reizes ievainoja jūras iemītnieci, iešņāpjot vairākas reizes ar motorlaivas dzenskrūvi, bet pēc tam ieleca ūdenī un izvilka savu upuri pludmalē. Nonākot krastā, Klārks paķēra metāla caurules gabalu un sāka sist cilvēkēdāju haizivi.

Brīdī, kad ieradās kārtības sargi, dzīvnieks jau bija gājis bojā.

Notikušais radīja plašu sabiedrisko rezonansi un kļuva par 40 gadus vecā austrālieša saukšanas pie administratīvās atbildības iemeslu. Lietas izskatīšana par lielas baltās haizivs piekaušanu aizņēma Temīdas kalpiem ne mazumu laika, jo pirms dažām dienām viņi beidzot pieņēma lēmumu par naudas soda 18 570 Austrālijas dolāru (16 650 ASV dolāru) apmērā piespriešanu likumpārkāpējam.

„Šis spriedums viennozīmīgi liek saprast, ka mēs nesamierināsimies ar apzinātu izzūdošo dzīvnieku sugu iznīcināšanu, – paziņoja Ieguves rūpniecības departamenta pārstāvis Glens Tritons., – Katram ir jāzina likumi un gara tumsība nevar tam būt par attaisnojumu. Lielas baltās haizivis ir sastopamas gar Jaunās Dienvidvelsas piekrasti, un tās ieņem svarīgu vietu jūras ekosistēmās, atrodoties barības ķēdes virsotnē”.
Žurnālisti, kuri atspoguļoja šo notikumu, atgādināja visiem Austrālijas iedzīvotājiem un tūristiem par to, ka lielās baltās haizivis ir izzūdoša suga, tādēļ to ķeršana, turēšana, pirkšana, pārdošana un kaitējuma nodarīšana ir darbības, kuras tiek sodītas likumā noteiktajā kārtībā.      


Написать комментарий