Kiprā panāk būtisku virzību miera sarunās starp grieķu un turku kopienām

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Kiprā 11.februārī atsāktas miera sarunas starp grieķu un turku kopienām par «vienotas Kipras federācijas» izveidi, kas varētu izbeigt 40 gadus ilgušo konfliktu.

ANO izveidotajā robežzonā starp grieķu un turku pārvaldītajām Kipras daļām tikušies Kipras prezidents Nikoss Anastasiads (Nikos Anastasiades) un Dervišs Eroglu (Dervis Eroglu) – starptautiski tikai Turcijas atzītās Ziemeļkipras Turku Republikas vadītājs.

Pasākumā nolasīts mierizlīguma vienošanās projekts, kas paredz izveidot «divu kopienu, divu teritoriju federāciju, kurā politiski vienlīdzīga būtu» Kipras grieķu federālā zeme un Kipras turku federālā zeme.

Vienošanās tekstā noteikts, ka federāciju saskaņā ar «federālo konstitūciju» pārvalda «federālā valdība», bet starptautiski jaunā Kipra būtu pašreizējās valsts turpinājums gan Apvienoto Nāciju Organizācijā, gan Eiropas Savienībā.

Kā vēsta EU Observer, lai izveidotu šādu Kipras federāciju, vienošanās tekstam vēl jāgūst kopienu politisko līderu atbalsts, kā arī iedzīvotāju atbalsts divās tautas nobalsošanās.


Написать комментарий