Ziņojums: Četras piektdaļas Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka korupcija viņu valstī ir izplatīta

foto: kalesija.info
foto: kalesija.info

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas Eiropas iedzīvotāju un 83% Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka korupcija viņu valstī ir izplatīta, teikts pirmdien publiskotajā Eiropas Komisijas (EK) Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā, ziņo LETA.

Līdztekus analīzei par situāciju katrā dalībvalstī EK ir laidusi klajā divas sabiedriskās domas aptaujas. 4% eiropiešu un 6% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka pagājušajā gadā no viņiem prasīts vai sagaidīts kukulis. Kopumā četri no desmit uzņēmumiem Eiropā uzskata, ka korupcija ir šķērslis uzņēmējdarbībai.

EK ziņojumā ir teikts, ka Latvija guvusi panākumus korupcijas problēmu risināšanā un novēršanā, izveidojot politisko partiju ziedojumu interneta datubāzi, tāpat Latvijā tiek izstrādāti un pilnveidoti tiesību akti pretkorupcijas jomā.

Paveiktais darbs ir vērtējams pozitīvi, bet joprojām pastāv bažas par tiesiskā regulējuma īstenošanu, teikts EK Pretkorupcijas ziņojumā.

Jau vēstīts, ka EK ierosina turpināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sekmīgo darbu, nostiprinot tā neatkarību un aizsargājot to no iespējamās politiskās iejaukšanās. Turklāt e-iepirkumu metožu un lielākas konkurences veicināšana attiecībā uz publiskajiem iepirkumiem varētu palīdzēt mazināt riskus publiskā iepirkuma jomā.

Bez tam Latvija var uzlabot pārredzamību valstij piederošajos uzņēmumos un stingrāk piemērot Saeimas deputātu ētikas kodeksu.
Ziņojumā norādīts, ka dalībvalstis pēdējo gadu laikā ir veikušas daudz pasākumu, taču sasniegtie rezultāti ir nevienmērīgi un būtu jādara vēl vairāk, lai novērstu korupciju un sauktu pie atbildības par to.

Pretkorupcijas ziņojumā ir paskaidrota situācija katrā dalībvalstī - kādi ir izstrādātie pretkorupcijas pasākumi, kuri no tiem ir iedarbīgi, ko varētu uzlabot un kādā veidā to darīt.

Ziņojumā ir redzams, ka gan korupcijas iezīmes, gan tās apmērs, kā arī to pasākumu iedarbīgums, ar kuriem cīnās pret korupciju, dažādās dalībvalstīs ir atšķirīgs. Ziņojums arī parāda, ka korupcijai vajadzētu veltīt daudz vairāk uzmanības visās dalībvalstīs.

To apliecina arī "Eurobarometer" pētījuma rezultāti par eiropiešu attieksmi pret korupciju. Pirmdien publiskotā ziņojuma rezultāti atklāj, ka trīs ceturtdaļas - 76% - eiropiešu domā, ka korupcija ir plaši izplatīta, un vairāk nekā puse - 56% - uzskata, ka korupcijas līmenis viņu valstī pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis. 8% eiropiešu apgalvo, ka ir pieredzējuši korupciju vai bijuši liecinieki korupcijas gadījumam pēdējo 12 mēnešu laikā.


Написать комментарий