Piemaksu par virsstundām grib samazināt uz pusi

foto: infodoz.ru
foto: infodoz.ru

Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kur darbiniekiem piemaksa par virsstundām ir 100% apmērā no darba algas. Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) to uzskata par nozīmīgu konkurētspējas apdraudējumu, tādēļ Saeimā uz otro lasījumu iesniegusi grozījumus Darba likumā, lai šo piemaksu samazinātu uz pusi, vēsta laikraksts Diena.

Tam kategoriski nepiekrītot Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), kas to, savukārt, uzskatot par darbinieku tiesību apdraudējumu.

LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egils BaldzēnsDienai norādījis, ka īpašu apdraudējumu uzņēmumu konkurētspējai nesaskata, jo Latvijā ir zemākā minimālā alga Baltijā. «Latvijas strādājošo vairākumam algas ir pasakaini zemas, un mēs nepiekritīsim nekādām izmaiņām, kas pasliktinātu pašreizējo darbinieku stāvokli. Ja ir vēlme paaugstināt uzņēmēju konkurētspēju, lai valdība samazina darbaspēka nodokļu slogu, kas mums ir augstākais Baltijā, un augsts tas ir arī ES kontekstā. Nevar ekonomiskās konkurētspējas problēmas risināt uz darbinieku darba samaksas rēķina,» esot pārliecināts E. Baldzēns.

Tam piekritis arī Latvijas tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, kurš atzinis, ka piemaksu slogs darba devējiem ir liels, taču šī problēma būtu jārisina ar nodokļu samazināšanu. «Ja samazinātu nodokļus mazajām algām, cilvēki vairāk saņemtu uz rokas un piemaksu jautājums par virsstundām nebūtu tik aktuāls kā pašlaik, kad daudzu strādājošo algas ir nesamērīgi zemas,» viņš sacījis.


Написать комментарий