Karaliene Elizabete nonāca uz izputēšanas sliekšņa veco piļu un netaupīgo galminieku dēļ

foto: liveinternet.ru
foto: liveinternet.ru

Karalienes Elizabetes II rezervju fonds, kurš 2001. gadā sastādīja 34 milj. sterliņu mārciņu, samazinājās līdz vēsturiskajam minimumam – 1 milj. sterliņu mārciņu. 

Kopienu palātas komisija konstatēja, ka bagātākās karalienes finanšu stāvoklis ir pasliktinājies brūkošo piļu un galminieku nemākulīgo darbību dēļ.

Parlamenta valsts kontu komitejas auditoru ziņojums bija veltīts ne visam Lielbritānijas karalienes īpašumam, kura, kā zināms, ir vairāk nekā 60 miljardi sterliņu mārciņu, bet tikai ikdienas tēriņiem, raksta The Telegraph.

Kā tika noskaidrots, karalienes padomnieki ne tikai netaupīgi izmantoja līdzekļus, kuri ir paredzēti galma darbības, karalienes nekustamo īpašumu un mākslas kolekcijas uzturēšanai, bet gandrīz izsmēla rezervju fondu. Tas notika laikā, kad valsts resori samazināja savus izdevumus par trešdaļu.

Deputāti, kuri noklausījās šo ziņojumu, ieteica Finanšu ministrijai steidzami iejaukties situācijā un aizsargāt karalienes nekustamos īpašumus no tālākas sabrukšanas.

Bekingemas un Vindzoras pilij, kā tiek atzīmēts ziņojumā, nepieciešams steidzams remonts, jo personāls ir spiests likt spaiņus lietus laikā, lai pasargātu mākslas priekšmetus un antikvariātu, bet vecā apkures sistēma pieprasa izdevumus vairāk nekā 770 tūkst. sterliņu mārciņu gadā. Jau 2012. gadā 39% karalienes rezidenču telpu atradās kritiskā stāvoklī, bet no tā laika situācija tikai pasliktinājās.

Par vienu no papildienākumu piesaistīšanas paņēmienu var kļūt liela karalienes piļu pieejamība apmeklētājiem, atzīmē BBC. Kopienu palātas darba komitejas priekšsēdētāja Mārgareta Hodža paziņoja, ka viņas Augstības padomnieki neracionāli rīkojās ar līdzekļiem un neierobežoja tēriņus. Tā, pēc viņas domām tikai uz tūristu rēķina, kuri vēlas apmeklēt Bekingemas pili, varētu modernizēt gāzes vadu un elektroapgādes sistēmu.

Bekingemas pils preses dienests uz kritiku reaģēja ar rezervētu paziņojumu, kurā teikts par gatavību padarīt piļu finansēšanas sistēmu caurspīdīgāku un pārskatīt līdzekļu izdalīšanas prioritātes.

Elizabetei II pieder liels nekustamo īpašumu skaits. Jaunākā ir Sandringemas pils, kura ir 160 gadus veca. Vindzoras pilij ir ap 1000 gadiem. Nesen karalienei piederošā nelielā baznīca Dīna mežā tika pārdota par vienu sterliņu mārciņu labdarības fondam, kurš uzņēmās nodrošināt vēsturiskās ēkas konservāciju.         


Написать комментарий