Ukrainas opozīcija atsakās no valdības vadīšanas; vēlas panākt vairāk

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Kāds Ukrainas opozīcijas līderis prezidenta Viktora Janukoviča piedāvāto premjera amatu nosaucis par «saindētu» mēģinājumu iznīcināt protesta kustību.

26.janvārī Kijevas centrā nav notikušas demonstrācijas, jo notikušas aizvadītajā nedēļā nošautā protestētāja – 25 gadus vecā baltkrieva Mihaila Žizņevska – bēres, kuras apmeklējuši tūkstošiem cilvēku.

Cenšoties izbeigt Ukrainu destabilzējošos protestus, Janukovičs 25.janvārī piedāvājis premjerministra amatu partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») vadītājam Arsēnijam Jaceņukam, bet partijas «UDAR» līderim Vitālijam Kļičko piedāvāts kļūt par premjerministra vietnieku humanitārajos jautājumos.

Kā vēsta Euronews, sarunās ar opozicionāriem prezidents arī solījis, ka tiks atcelti nesen pieņemtie likumu grozījumi, ar kuriem faktiski aizliegta protesta akciju rīkošana.

Opozīcija amatu piedāvājumu nav ne pieņēmusi, ne noraidījusi, bet cenšas panākt godīgas ārkārtas prezidenta vēlēšanas, politieslodzīto atbrīvošanu un brīvās tirdzniecības līguma noslēgšanu ar Eiropas Savienību.

Izšķirošā parlamenta sēde

27.janvārī Ukrainas Augstākajā Radā notiks ārkārtas sēde, ko opozīcija nosaukusi par izšķirošu, jo Janukovičs solījis, ka tajā tiks atcelti protesta kustību saasinājušie likumu grozījumi.

Tikmēr prese ziņo par Janukovičam lojālo policijas specvienību zvērīgu izrēķināšanos ar protestētājiem.

Kaut arī oficiāli apstiprināta tikusi četru aktīvistu nogalināšana, Kijevas morgos parādoties arvien jauni neatpazīti līķi ar spīdzināšanas pēdām. Uz protestētājiem šaujot snaiperi, protestētāji tiekot nolaupīti, piekauti un atstāti mežā.

Specvienību kaujinieki izrēķinoties pat ar slimnīcās nonākušiem ievainotajiem.

Protesti reģionos

Protesta kustība aizvadītajās dienās izpletusies arī ārpus galvaspilsētas Kijevas – Ļvovā un vēl astoņās Rietumukrainas pilsētās protestētāji ieņēmuši vai centušies ieņemt domes ēkas, raksta BBC.

Līdzīgi mēģinājumi notikuši arī nosacīti Kremlim lojālajos valsts austrumos. Piemēram, Zaporožjē vairāki tūkstoši iedzīvotāju centušies ieņemt reģionālās valdības ēku, bet policijai tos izdevies izklīdināt ar asaru gāzi.

Arī Latvijā 26.janvārī pie Brīvības pieminekļa atbalstu Ukrainas tautai pauda ap 100 cilvēku. Atnākušie vienojās kopīgā Ukrainas himnas dziedājumā, ik pa laikam atskanēja slavas saucieni Ukrainas varoņiem.

Kaut arī pasākums sākās mierīgi, Latvijas himnas dziedāšanas laikā izcēlās nesaskaņas starp vairākiem pasākuma apmeklētājiem, kuras operatīvi novērsa policijas darbinieki, vēsta aģentūra LETA.

Daži no dalībniekiem kādam vīrietim pārmeta provocēšanu, pārāk tuvu citu sejām liekot fotoaparāta objektīvu. Policija vīrieti izraidīja no atnākušo pūļa, un pēc pārrunu veikšanas viņš notikuma vietu pameta.


Написать комментарий