Neskatoties uz cīņu ar tabaku, smēķētāju skaits pasaulē tuvojas miljardam

foto: nnm.me
foto: nnm.me

Kaut gan smēķēšana kļūst arvien mazāk populāra daudzās pasaules daļās, kā rāda statistika, kopējais smēķētāju skaits pieaug. 

Pēc Vašingtonas Veselības rādītāju novērtēšanas institūta (Institute for Health Metrics and Evaluation) zinātnieku datiem 2012. gadā katru dienu smēķēja 967 milj. cilvēku, kuri dzīvo 187 pasaules valstīs. 1980. gadā smēķētāju skaits sastādīja 721 milj. cilvēku.

Pēc zinātnieku domām smēķētāju skaita pieaugums ir izskaidrojams ar Zemes iedzīvotāju skaita pieaugumu pēdējo 50 gadu laikā. Kā rāda pētījuma rezultāti, daudzās lielās valstīs, kuru skaitā ir Bangladeša, Ķīna un Krievija, pēdējos gados smēķē arvien vairāk cilvēku. Viens no augstākajiem smēķēšanas izplatības rādītājiem patlaban ir fiksēts attīstības valstīs, teikts ziņojumā, kuru citē ВВС.

Kā ir noskaidrojuši zinātnieki, pasaulē katru dienu smēķē 3 no 10 vīriešiem (31%) un viena no 20 sievietēm (6%). 1980. gadā smēķēja 4 no 10 vīriešiem (41%) un viena no 10 sievietēm (10%).

Līderis tabakas izplatībā ir Austrumtimora, kurā katru dienu smēķē 61% iedzīvotāju. Otrā vietā pēc smēķētāju skaita ir Indonēzija, bet trešajā reitinga vietā atrodas Kiribati. Ceturto reitinga vietu ieņem Armēnija, tai seko – Papua Jaungvineja.

Vismazāk smēķētāju ir Antigvas un Barbudas salā (5%), Santomē un Prinsipi, Nigērijā, Etiopijā un Ganā.

No tabakas smēķēšanas ietekmes uz veselību redzes viedokļa sliktākais stāvoklis ir Grieķijā, Īrijā, Itālijā un Japānā, kā arī Ķīnā, Kuveitā, Filipīnās, Krievijā, Šveicē un Urugvajā. Kā uzskata pasaules Veselības aizsardzības organizācija, miljonu dzīvības var glābt, ja varas iestādes turpinās politiku pret tabaku – paaugstinās nodokli cigaretēm un pieņems likumus par smēķēšanas aizliegumu noteiktās vietās.

„Neskatoties uz kolosālo progresu, kuru ir izdevies panākt, pateicoties cīņai ar smēķēšanu, vēl daudz darāmā”, – paziņoja viens no zinātniskā ziņojuma autoriem, profesors Kristofers Murejs.       


Написать комментарий