Venecuēlieši šokā: vai litrs benzīna tiešām maksās vairāk par vienu centu?

foto: isla-margarita.ru
foto: isla-margarita.ru

Cik kilometrus mēs varam nobraukt ar benzīnu par vienu dolāru? Taupīgākie eksemplāri kādus 15 kilometrus?

Ir vietas uz pasaules, kur automobilisti drīkst nedomāt par degvielas patēriņu. Venecuelā jau divdesmit gadus bez izmaiņām viens galons benzīna maksā vien piecus amerikāņu centus! Tas ir nedaudz mazāk par vienu centu par vienu litru! Pat ar ļoti ēdelīgu dzinēju šeit var veikt vismaz 500 kilometrus par vienu dolāru. 

Domas par degvielas cenas paaugstināšanu šajā valstī virmo jau kopš 1984. gada. Bija pat viens mēģinājums pirms 12 gadiem, taču tas beidzās ar nedēļu ilgu visas tautas sacelšanos, ielu cīņām ar policiju un neskaitāmiem bojāgājušajiem. 

Šā brīža Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro galvā atkal iezagusies doma par nelielu degvielas cenu kāpumu. Viņš kā bijušais autobusa šoferis uzskata, ka zemās degvielas cenas nodara lielu kaitējumu apkārtējai videi. Tiesa gan, lielākais vairums Venecuēlas valdības šaubās, vai cenu paaugstinājums iespējams bez upuriem – miera ceļā. 

Zemo degvielas cenu venecuelieši uzskata par pašsaprotamu lielumu, kas pienākās gluži tāpat kā gaiss vai ūdens. Cenu paaugstinājumu vietējie iedzīvotāji izjustu sāpīgi, jo lielāko šīs valsts autoparku veido aizvadītā gadsimta pirmās puses amerikāņu monstri ar kā minimums piecu litru dzinējiem. Ielās manāmi gan sešdesmito gadu Dodge Charger, gan septiņdesmito gadu Chevrolet Malibu un Ford LTD. 


Написать комментарий