Vienotība: Ušakova reklāmas kampaņa par «rīdzinieku biļetēm» ir maldinoša

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Rīgas domes Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte ir nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam ar lūgumu izvērtēt, vai medijos ievietotās reklāmas par pieteikšanos Rīdzinieka kartei varētu būt Krimināllikuma pārkāpums, jo likums aizliedz sabiedrību maldinošu reklāmu.

Kā zināms, Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), izvērtējot Rīgas domes pieņemtos grozījumus saistošajos noteikumos, kas nosaka diferencētas biļešu cenas pilsētas sabiedriskajā transportā, 8.novembrī, ir uzdevusi pašvaldībai šo normu atcelt. Bez tam nesen pieņemtie grozījumi «Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā» paredz aizliegt deklarēto dzīvesvietu izmantot kā vienīgo nosacījumu atlaižu piešķiršanai.

19.novembrī Rīgas domes valdošā koalīcija pieņēma jaunus noteikumus par diferencētām biļešu cenām Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā, taču VARAM savu atzinumu vēl nav sniegusi.

«Nils Ušakovs, vērienīgā reklāmas kampaņā aicina iedzīvotājus deklarēties Rīgā, lai saņemtu braukšanas atvieglojumus, nesagaidot VARAM atzinumu un tādejādi maldinot iedzīvotājus. Nav izslēgts, ka Rīgas domes pieņemtais un Latvijas iedzīvotājus diskriminējošais lēmums noteikt dažādu braukšanas maksu galvaspilsētā un ārpus tās deklarētajiem iedzīvotājiem, tiks atcelts. Rīdzinieku nodokļos samaksāto naudu nav jāizmanto domes vadības politiskām reklāmām, un nekādā gadījumā to nedrīkst izmantot finansējot maldinošu reklāmas kampaņu,» uzskata Rīgas domes Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte.

Krimināllikuma 211. pants nosaka, ka maldinoša reklāma ir aizliegta.

Jau ziņots, ka Rīgas domē 7.oktobrī apstiprināti grozījumi pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz, ka no 1.janvāra Rīgā deklarētie iedzīvotāji līdzšinējo 50 santīmu vietā par biļeti Rīgas sabiedriskajā transportā maksās 42 santīmus jeb 0,60 eiro, savukārt Rīgā nedeklarētajiem pasažieriem biļete maksās dubultā – 84 santīmus jeb 1,20 eiro.

Pēc Rīgas domes teiktā, 1,20 eiro ir brauciena pašizmaksa, bet galvaspilsētā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks piemērota 50% atlaide.

Līdzīgas atšķirības plānotas arī mēnešbiļešu cenās, kamēr skolēniem un studentiem, kas apmeklē izglītības iestādes Rīgas administratīvajā teritorijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas atlaides tiks palielinātas no 60% līdz 80%.

Ar šādu soli Rīgas domes vadība cer pamudināt Rīgā dzīvojošos un strādājošos cilvēkus deklarēties Rīgā, lai tādējādi šo cilvēku maksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) nonāktu galvaspilsētas kasē.


Написать комментарий