Top apsaimniekošanas plāns Krāslavas novada upēm un ezeriem

foto: N.Balgalis/kraslava.lv
foto: N.Balgalis/kraslava.lv

Šī gada 3.decembrī Krāslavas novadā domē notika pirmā diskusija par Krāslavas novada publisko ezeru un upju apsaimniekošanas plāna izstrādi, kurā piedalījās pārstāvji no valsts, pašvaldības un privātajām struktūrām - VVD Daugavpils RVP, Daugavpils universitāte, Latgales plānošanas reģions, Latgales plānošanas reģiona attīstības aģentūra, Krāslavas novada dome, novada pagastu pārvaldes, viesnīca „Piedruja”, zirgu sēta „Klajumi”, biedrība „Aktīva atpūta Latgalē”, u.c.

Kā ziņo Krāslavas novada portāls, dokumenta izstrādes mērķis ir noteikt Krāslavas novada ūdens tūrisma un zivsaimniecības nozares attīstības problēmas un perspektīvas, izstrādāt optimālu ūdens resursu apsaimniekošanas modeli un izvēlēties potenciālās vietas investīciju piesaistei turpmāk. 

Kā atzina dokumenta izstrādāju pārstāvis Neils Balgalis, vērtība ir ne tikai Krāslavas novadu ezeru daudzumā, bet vairāk to dažādībā. Ir svarīgi saprast, kā vispareizāk, visefektīvāk un ilgtspējīgāk tos apsaimniekot, lai tas nestu labumu ne tikai tūrisma nozarei novadā un Latvijā kopumā, bet sniegtu papildus vērtību arī tiem, kas ikdienā dzīvo līdzās un kopā ar ezeriem, upēm.

Sanāksmes laikā aktīvas diskusijas notika par jautājumu, kas saistīts ar īpašumu piederību ap publiskajiem ūdeņiem un piekļuves iespējām pie tiem, kā arī par atpūtas un peldvietu izveidošanu un uzturēšanu. Plāna izstrādes laikā tiks identificētas piemērotākās vietas iespējamo atpūtas vietu izveidei ne tikai pie ezeriem, bet arī pie Daugavas, kas apmierinātu ne tikai vietējo iedzīvotāju vajadzības, bet nodrošinātu arī pamata infrastruktūru ūdenstūrisma attīstībai. 

Nozīmīgs plāna izstrādes uzdevums ir izstrādāt rīcības plānu zivsaimniecības nozares attīstības veicināšanai novadā, kas sevī ietver ne tikai zivju resursu papildināšanu, bet arī infrastruktūras attīstību, lai novadam piesaistītu makšķerniekus un zemūdens medniekus ne tikai no Latvijas, bet arī kaimiņvalstīm.


Написать комментарий