Šveicē grib ieviest ikmēneša pabalstu par to, ka tauta vēl vispār ir dzīva

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Arī visnotaļ turīgajā Šveicē esot sociālā nevienlīdzība, tāpēc tur tiks rīkots referendums, kurā ļaudis izlems, vai valdībai vajag ar naudu pabalstīt cilvēku, ka tas vispār ir dzīvs.

Idejas autors ir kāds Vācijā dzimis mākslinieks, un tās mērķis ir panākt, ka ar 2800 dolāru lielu pabalstu ik mēnesi valdība varētu pabalstīt jebkuru Šveices iedzīvotāju, neatkarīgi no viņu mantiskā stāvokļa. Tas palīdzēšot mazināt sociālo nevienlīdzību. 

„Ideja ir mazliet traka, atzīstu,” teic viens  no tās aktīvistiem Eno Šmits, „taču vajadzīgie 100 000 parakstu referenduma ierosināšanai ir jau savākti”.  Naudas summa – konvertējot tie ir 1464 lati – būšot būtisks atspaids, piemēram, jaunajiem vecākiem, kuriem piedzimis bērns, kā arī tiem sava aroda meistariem, kuri strādā darbus, lai vispār nopelnītu iztiku, nevis to darbu, kas viņam padodas vislabāk. 

Turklāt šāds ikmēneša pabalsts lieti noderēšot tie pilsoņiem, kuriem jāuztur savi vecāki, bet Šveices medicīnas iestādes un pansionāti nav lēts prieks. 

Parakstu vākšana ilga mēnesi, un novembra pirmajā nedēļā tos izdevās savākt. Lai simbolizētu to, ka 8 miljoni šveiciešu arī esot pelnījuši „cilvēka cienīgu dzīvi”, aktīvisti pie valdības ēkas izbēra astoņus miljonus monētiņu. 

Konkrēts referenduma laiks vēl nav zināms, bet, visticamāk, tas notiks nākamā gada pirmajā pusē. 


Написать комментарий