Par valsts galvojumu izsniegšanu turpmāk lems valdība

foto: bankist.ru
foto: bankist.ru

No nākamā gada par valsts galvojumu izsniegšanu pieņems Ministru kabinets, turklāt valsts galvos tikai tādas saistības, ko investīciju projektu īstenošanai uzņemas kapitālsabiedrības, kurās valstij vai pašvaldībai pieder vairāk nekā 50% pamatkapitāla, kā arī saistības, ko uzņemas vairākām pašvaldībām piederošas kapitālsabiedrības, kurās pašvaldību daļa pamatkapitālā pārsniedz 65%.

Valsts galvojumi varētu būt pieejami arī par saistībām, kas uzņemtas, lai nodrošinātu finansējumu ar normatīvajiem aktiem apstiprinātajām komercdarbības atbalsta programmām, kā arī studiju un studējošo kredītiem.

To paredz valdības priekšlikumi 2014.gada valsts budžeta likumprojektu paketē iekļautajiem grozījumiem likumā "Par budžetu un finanšu vadību".

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) uzsver, ka jau kopš šā gada aprīļa valsts galvojumi vairs nav pieejami privātiem komersantiem, tādēļ iespēja, ka varētu atkārtoties "Liepājas Metalurga" gadījums, kad valsts ir spiesta atmaksāt privātam komersantam galvotu kredītu, tagad ir izslēgta.

Turklāt tagad likums arī tiks papildināts ar normu, kas noteic, ka valsts galvojumi netiek izsniegti gadījumos, kad ir paaugstināts aizdevuma atmaksas risks, galvojuma pretendents iepriekš ir pārkāpis galvojumu vai valsts aizdevumu sniegšanas un uzraudzības kārtību vai arī nav galvojuma nodrošinājuma.

Līdz šim galīgo lēmumu par valsts budžetā iekļauto galvojumu izsniegšanu vai neizsniegšanu pieņēma finanšu ministrs.


Написать комментарий