Zinātnieki radīja mākslīgās asinis no tārpiem

foto: blackdoctor.org
foto: blackdoctor.org

Nesen Rumānijas Babeša Boijani (Babeş-Bolyai University) vārdā nosauktās universitātes doktors Radu Silagi–Dumitresku (Radu Silaghi-Dumitrescu) paziņoja, ka viņš kopā ar kolēģiem radīja jaunu mākslīgo asiņu tipu, kuru var izmantot pārliešanai cilvēkiem.

Sarunā ar preses pārstāvjiem doktors Radu Silagi–Dumitresku paskaidroja, ka citi zinātnieki mēģināja radīt mākslīgās asinis, bet viņu mēģinājumi agri vai vēlu beidzās ar neveiksmi, ziņo Softpedia.

Pēc zinātnieka vārdiem tas notika tādēļ, ka sintētiskais šķidrums nespēja izturēt mehānisko un ķīmisko iedarbību. Reālos apstākļos iepriekš radītajos mākslīgo asiņu tipos veidojās toksiski blakusprodukti, tādēļ par to izmantošanu asins pārliešanā nevarēja būt runas.

Ņemot vērā iepriekšējo pētījumu rezultātus, doktors Radu Silagi–Dumitresku un viņa kolēģi radīja jaunu asiņu veidu no ūdens, sāls un dzelzi saturošas olbaltumvielas, kuras ir pazīstama kā hemoritrīns.

Šo olbaltumvielu, kura realizē skābekļa transportēšanu asinīs, zinātnieki ekstrahēja no jūras tārpiem.

Preses konferences laikā Babeša Boijani vārdā nosauktās universitātes darbinieki paziņoja, ka atšķirībā no hemoglobīna (sarežģītas dzelzi saturošas olbaltumvielas) hemoritrīns nesairst fizisku un ķīmisku faktoru iedarbībā. Tādējādi sintētiskās asinis saglabā savu struktūru pārliešanas procesā.

Jauno mākslīgo asiņu tipu zinātnieki testēja uz laboratorijas pelēm, un eksperimenta rezultāti izrādījās visai cerīgi.

„Dzīvniekiem, kuriem tika pārlietas mūsu radītās asinis, nebija nekādu blakusefektu. Bet tas nozīmē, ka mēs esam sasnieguši izvirzīto mērķi”, – saka doktors Radu Silagi–Dumitresku.

Zinātnieki cer, ka dažu tuvāko gadu laikā viņi spēs uzsākt klīniskos izmēģinājumus ar brīvprātīgo piedalīšanos un noteikt, vai šīs mākslīgās asinis nav bīstamas cilvēkiem. Zinātnieki piebilda: viņu pētījumi var novest pie tā saucamo „šķīstošo asiņu” radīšanas, kuras sastāv no sāls un hemoritrīna maisījuma. Tās var viegli transportēt, bet pēc tam pārvērst asinīs ūdens pievienošanas ceļā.

Žurnālisti jau domā, ka nekaitīgo asiņu piegādes varētu kļūt par attīstības valstu iedzīvotāju glābiņu, kurās tūkstoši sieviešu mirst no pēcdzemdību asiņošanas.


Написать комментарий