Ķīniešu valodas pasniedzēja Zane Čžana: Pasniegt ķīniešu valodu bija mans sapnis

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka divus mēnešus Daugavpils universitātes studenti un visi pilsētnieki var studēt ķīniešu valodu. 23 gadus veca ķīniešu valodas pasniedzēja Šuana Čžana (Shuang Zhang) dalījās ar mums iespaidos par Daugavpili, nodarbībām un daudz ko citu.

Shuang, mums ir zināms, ka Jūsu vārds tika latviskots, pastāstiet par to.

Tiesa, mani sauc par Zani. Mans īstais vārds vietējiem iedzīvotājiem sagādā grūtības, to ir grūti izrunāt un iegaumēt, angļu valodā līdzīgā vārda arī nav, kad ierados Latvijā un dzirdēju vārdu „Zane”, nolēmu to izvēlēties, jo tas ir līdzīgs manam īstajām vārdam.  

Kā tas gadījās, ka Jūs esat Daugavpils universitātes pasniedzēja? Vai Latvijā esat pirmo reizi?

Pirms četriem mēnešiem ierados Rīgā, Latvijas Universitātē, kur izgāju kursus un tikai pēc tam devos uz Daugavpili, lai pasniegtu ķīniešu valodu. Patiesībā man bija iespēja izvēlēties jebkuru prakses vietu Taivanā, Filipīnās, Lielbritānijā vai kādā citā valstī, bet es izvēlējos Latviju, jo universitāte, kurā studēju, sadarbojas ar Latvijas Universitāti.

Vai Jūs gatavojāties braucienam uz Latviju, interesējāties par mūsu kultūru, valodu?

Varu teikt, ka es tam gatavojos piecus gadus, jo mans uzdevums ir ķīniešu valodas pasniegšana svešvalodā, es piedalījos apmācībās, kuras pirms prakses bija īpaši intensīvas. Tāpat, apmeklēju īsu kursu par jūsu valsts kultūru.

Kādas ir Jūsu domas par Daugavpili? Droši vien tā ļoti atšķiras no Jūsu dzimtās pilsētas?

Patiesībā, man ļoti patīk šī pilsēta, īpaši tas, ka šeit ir klusi, cilvēku nav daudz, es varu atpūsties no steigas, pievērsties lietām, kuras man patīk. Man patīk, ka pilsēta ir ļoti zaļa. Manuprāt, vietējie iedzīvotāji līdzinās manas pilsētas cilvēkiem – viņi nav ļoti atklāti un nelabprāt komunicē ar svešiniekiem.

Tiesa, atrodoties tik tālu no mājām, dažreiz jūtos vientuļi. Daugavpilī cilvēki runā latviski vai krieviski, t.i., valodās, kuras es nepārvaldu. Prieks, ka Daugavpilī ir ķīniešu restorāns, kuru bieži apmeklēju un tā ir vienīgā vieta, kur varu dzirdēt manu dzimto valodu. Ar studentiem un kolēģiem sazinos angļu valodā, man ir draugi Rīgā, kurus bieži apciemoju brīvdienās.

Pastāstiet par nodarbībām, par studentiem.

Man ļoti patīk mūsu nodarbības un paši studenti, viņi ir ļoti centīgi. Neskatoties uz to, ka nodarbības notiek tikai divus mēnešus, jau ir vērojami rezultāti. Pirmajā nedēļā bija daudz jaunas informācijas, un viņiem bija grūti, bet tagad ir redzami rezultāti, jo nodarbības notiek trīs reizes nedēļā – divreiz nedēļā ir ķīniešu valodas nodarbības un vienreiz nedēļā es stāstu par mūsu kultūru.

Patiesībā, man šeit ļoti patīk, es labprāt Daugavpilī uzkavētos vairāk, nekā vienu gadu, iemācītu studentiem daudz vairāk. Vispār, pasniegt ķīniešu valodu bija mans sapnis, man patīk to darīt un redzēt sava darba rezultātu.


Написать комментарий