Otrdien piedzīvotā vētra – spēcīgāka piecos gados un 13. niknākā 50 gados

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Latvija piedzīvojusi spēcīgāko vētru kopš 2008.gada 23.februāra, un šī vētra ierindojas 13.vietā starp stiprākajām vētrām, kas valstī novērotas kopš 1960.gada, secinājuši Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.

Tāpat aizvadītajā naktī novērota anomālā gaisa temperatūras diennakts gaita, kad temperatūra nakts laikā nevis pazeminājās, bet paaugstinājās. Nakts laikā vairākās novērojumu stacijās tika uzstādīti arī jauni maksimālās gaisa temperatūras rekordi 29. oktobrim.

Iepriekšējie siltuma rekordi krituši Rīgā, Bauskā, Dobelē, kur gaisa temperatūra pārsniegusi 15 grādus pēc celsija skalas, kā arī Skultē, Priekuļos, Alūksnē, Gulbenē, Zosēnos un vēl vairākās novērojumu stacijās.

Analizējot meteo centrā uzkrāto klimatisko informāciju, naktī uz otrdienu piedzīvoto vētru var ierindot kopš 1960.gada uzskaitīto stiprāko Latvijā novēroto vētru 13. vietā.

Vēl stiprākas vētras par šo Latvijā 21. gadsimtā ir bijušas arī divas vētras 2001. gada novembrī, kā arī 2005. gada 8.-9. janvāra vētra, ko var ierindot trešajā vietā visu novēroto vētru kopējā sarakstā. Pirmajā un otrajā vietā ir 1967. un 1969. gadu vētras.

Kā parāda sinoptiskās situācijas analīze 28.-29. oktobrī, ciklons veidojās uz robežas starp divām kontrastainām gaisa masām. Ciklona dienvidu daļā tā sauktajā "ciklona siltajā sektorā" gaiss šai rudens sezonai bija neierasti silts.

Ciklons, kas visā Eiropas ziemeļu daļā 28. un 29.oktobrī atnesa ļoti stipras vēja brāzmas, otrdienas rītā jau pakāpeniski zaudē savu spēku. Vēja pastiprināšanās nakts vidū notika diezgan strauji, liecina centra interneta mājas lapā pieejamā informācija.


Написать комментарий