Latvija pievienojas kopīgajam aicinājumam atcelt nāves sodu

foto: worldcoalition.org
foto: worldcoalition.org

10. oktobris ir Pasaules diena pret nāves sodu, to atzīmē kopš 2003.gada.

Lai vēlreiz uzsvērtu nāves soda atcelšanas nozīmību un dalītos ar savu pieredzi, 42 Eiropas Padomes dalībvalstu ārlietu ministri parakstījuši kopīgu aicinājumu. Tajā norādīts, ka ceļš uz nāves soda atcelšanu ir garš un grūts un apņēmībai to izdarīt jānāk gan no valsts, gan sabiedrības, informē Ārlietu ministrijas portāls.

Nāves soda atcelšana pamazām kļūst par universālu principu visā pasaulē. Šobrīd 50 valstīs nāves sods joprojām nav aizliegts, taču pirms 20 gadiem to skaits bija uz pusi lielāks. Šī pozitīvā tendence ļauj cerēt, ka nākamās paaudzes dzīvos pasaulē bez nāves soda.

Eiropā nāves soda pilnīgu atcelšanu veicināja Eiropas cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 13.protokols par nāves soda pilnīgu atcelšanu. Latvija to ratificējusi 2012.gada janvārī un tas stājās spēkā 2012.gada 1.maijā. Latvija ir ratificējusi arī citus starptautiskos aktus, kas nosaka nāves soda atcelšanu. Jau kopš 1996.gada Latvijā noteikts nāves soda moratorijs un nevienam tiesājamajam nāves sods netiek piespriests un izpildīts.


Написать комментарий