Pašvaldības daļu programmatūras lieto nelikumīgi un nerūpējas par IT drošību, secina Valsts kontrole

foto: zastavki.com
foto: zastavki.com

Gandrīz piektdaļu no savos datoros ievietotajām programmatūrām, pašvaldības lieto nelikumīgi vai arī nespēj pierādīt to izmantošanas tiesības, revīzijā „Programmnodrošinājuma pārvaldības izvērtējums pašvaldībās un pašvaldību izglītības iestādēs” secinājusi Valsts kontrole (VK).

Revīzijā pārbaudīti dokumenti un datortehnika 14 pašvaldību administrācijās, piecās pagastu pārvaldēs, 16 bibliotēkās un 24 skolās, portāls "Delfi" uzzināja VK. VK revīzijā konstatējusi, ka 975 programmatūras jeb 18% gadījumu no revīzijas izlasē iekļautajām programmatūrām pašvaldībās un pašvaldību izglītības iestādēs tiek izmantotas, neievērojot programmatūru licencēšanas noteikumu prasības vai arī par to iegādi nav pieejami attaisnojuma dokumenti.

VK atgādina, ka datorprogramma ir aizsargājams autortiesību objekts, kuru ir aizliegts izmantot, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja.

Lielākā daļa - 58% - bezmaksas programmatūras lietošanas gadījumu neatbilstoši licencē noteiktajam atklāti pašvaldību izglītības iestādēs, bet pašvaldību administrācijās - 35% gadījumu. Pēc revidentu aplēsēm, likumīga minēto programmatūru ieviešana izmaksātu  45 075 latus.

Revīzijā konstatēts arī, ka pašvaldībās ir slikta IT drošības pārvaldība.

VK uzsver, ka šāda nevērība nopietni apdraud datu aizsardzību, kā arī pašvaldības darbības nepārtrauktību.

Tāpat VK secinājusi, ka pašvaldībās nav efektīva programmatūru pārvaldība. Atklājies, ka vienas funkcijas izpildei tiek lietotas vidēji 2 līdz 3 programmatūras. Vienas funkcijas izpildei būtu jāpietiek ar viena veida programmatūru, jo tās uzturēšanai un administrēšanai ir nepieciešami mazāki resursi. Taču revidenti konstatēja, ka vienā pašvaldībā tiek lietotas pat 11 dažādas antivīrusu programmatūras vai to versijas.

Revīzija bijusi par laiku no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.decembrim.

Datortehnikai uzstādītās programmatūra pārbaudīta laikā no šā gada aprīļa līdz jūnijam.

Revīzijas rezultātā visām pašvaldībām sniegti pēc būtības vienus un tos pašus ieteikumus.

Kopumā pašvaldības no VK saņēmušas 66 ieteikumus.


Написать комментарий