Jaunais dizainers A. Vjalih ar Daugavpilij veltītu darbu kļuva par starptautiskās dizaina izstādes dalībnieku

foto: Jevgēņija Žigisova
foto: Jevgēņija Žigisova

No 3. oktobra līdz 6. oktobrim Ķīpsalas izstāžu zālē Rīgā notika izstāde „Design Isle 2013”.

Baltijas valstu svarīgākajā dizaina pasaules notikumā piedalās gan savas sfēras profesionāļi, gan uzņēmēji, gan interesantu lietu cienītāji, kā arī var iegūt savu „slavas minūti” jauno dizaineru radošie projekti un studentu inovatīvie darbi. Zīmīgi, ka mūsu pilsētas jaunais dizainers Anatolijs Vjalih izstādē parādīja ne tikai savu oriģinālo ideju, bet arī kļuva par Daugavpils seju, jo viņa darbs veltīts tieši mūsu pilsētai.

Par to kā noritēja dizaineru darbu izstāde un ar kādiem rezultātiem atgriezās mūsu pilsētas pārstāvji portālam Gorod.lv pastāstīja Anatolija Vjalih kompanjone un jaunā uzņēmēja Jevgēņija Žigisova.

„Izstādē varēja redzēt ne tikai Latvijas, bet arī kaimiņvalstu Igaunijas un Lietuvas pārstāvjus. Tomēr mums atmiņā visvairāk palika rokdarbi – spilveni, apģērbi un dažādi aksesuāri, piemēram, koka brilles, interjera priekšmeti, konfektes utt.; arhitektūras projekti, tai skaitā Marka Rotko centrs; mēbeles. Īpaši interesanti bija redzēt koka vannas istabu. Tika izstādīti arī stilīgi suvenīri un Latvijas labāko iepakojumu piemēri. „Kopumā varēja just, ka Baltijas mūsdienu dizainam visvairāk ir raksturīgs dabiskums un detaļu minimums kombinācijā ar funkcionalitāti”, - pastāstīja Jevģēņija Žigisova.

Pēc J. Žigisovas vārdiem viens no galvenajiem izstādes notikumiem ir konkurss „Gada dizaina balva”, kuru uzskata par augstāko un prestižāko balvu Latvijas dizaina jomā. Konkursā piedalījās 134 gan profesionālu uzņēmēju, gan dizaina studentu darbi. Visi darbi tika sadalīti pēc tematikas: interjera dizains, vides dizains, rūpnieciskais dizains, apģērbu dizains, foto dizains, grafiskais dizains un neformālais konkurss „ES Latvija”.

„Anatolijs Vjalih konkursam iesniedza savu darbu grafiskā dizaina jomā, kuru viņš veltīja Daugavpilij – tā ir navigācijas sistēma liela stenda veidā, kurā ir atzīmētas iespējamās atpūtas, izklaides, ēdināšanas, sabiedriskā transporta, kultūras, izglītības un tūrisma objektu atrašanās vietas. Pirms darba radīšanas autors rūpīgi pētīja šo problēmu, kā arī Lielbritānijas un ASV pieredzi. Kā tika noskaidrots, šāda veida sistēmas ne tikai veicina tūrisma attīstību pilsētā, bet arī popularizē kājām iešanu vietējo iedzīvotāju vidū. Cilvēki dod priekšroku iešanai kājām, nevis braukšanai ar sabiedrisko transportu, tādēļ uzlabojas apkārtējās vides stāvoklis, attīstās bizness, un pamesto ēku skaits samazinās. Navigācijas sistēma ietekmē pilsētas iedzīvotāju kopības sajūtu un drošību, kas uzlabo kriminogēno situāciju. Iespējams, ka tas skan neticami, bet tam visam ir zinātnisks pamatojums, un tas viss ir aprakstīts zinātniskos pētījumos”, - savās pārdomās dalījās Jevgēņija.

Neskatoties uz to, ka jaunajam dizaineram neizdevās iegūt galveno balvu savā kategorijā, par viņa darbu ieinteresējās dizaineru blogs FOLD, kas neapšaubāmi ir atzīšanas un popularitātes sasniegšanas ķīla.



Написать комментарий