Traģēdija Ventspilī – vīrietis stundu veltīgi gaida "ātro palīdzību" un mirst

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Valsts policija ir saņēmusi iesniegumu ar lūgumu saukt pie kriminālatbildības Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu par savlaicīgas palīdzības nesniegšanu, kā dēļ miris cilvēks.

Šādu iesniegumu Valsts policijas Ventspils iecirknī nesen iesniegusi Rasma Legzdiņa, kuras dzīvesbiedrs, ilggadējais Ventspils ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bijušais vadītājs Edvīns Cunskis nomira, vairāk nekā stundu gaidot ātrās palīdzības brigādi. Policija pagājušajā nedēļā iesniegumu pārsūtīja uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD) Rīgā.

Pats izsauc ātros

Traģiskais gadījums nosinājās 3. augustā. Todien notika Ventspils pilsētas svētki. Pa dienu Edvīns Cunskis ar savu dzīvesbiedri baudīja svētku priekus, vakarā vēl taisījušies iet padejot uz balli Reņķa dārzā. Pirms balles vēl aizbraukuši uz mājām, kas atrodas piecu minūšu braucienā no Ventspils, lai sakoptu lopiņus. Rasma atminas, ka vakarā vīrs sajuties slikti – mērījis asinsspiedienu, atlaidies pagulēt. Ap pusdeviņiem vakarā Edvīns atkal mērījis asinsspiedienu, kas jau bija uzlēcis līdz 220, turklāt krūtīs bija spiedoša sajūta. Piezvanīja ģimenes ārstei, kura lika uzreiz izsaukt ātro palīdzību, jo visas pazīmes liecināja par iespējamu infarktu. Paklausot ģimenes ārsta padomam, Edvīns ap deviņiem pats piezvanīja pa tālruņa numuru 113 un, sēžot krēslā, sāka gaidīt ātro brigādi.

Palīdzību nesagaida

Velti gaidīta pusstunda – ātro vēl nebija. Pagāja vēl pusstunda, un desmitos vakarā Edvīns pateica savu pēdējo frāzi: «Laikam cilvēkam ir jānomirst, lai pie viņa atbrauktu ātrā palīdzība.» Viņš zaudēja samaņu, seja kļuva zila. Rasma panikā zvanīja ģimenes ārstei, kura savukārt zvanījusi ātrajiem. Pēc brīža ātrie Rasmai atzvanīja un sāka pa telefonu skaidrot, kā veicami atdzīvināšanas pasākumi. Noguldot dzīvesbiedru uz grīdas, Rasma pēc ārsta ieteikuma sāka veikt mākslīgo elpināšana un sirds masāžu, skaļi skaitot, lai pa telefonu var dzirdēt, vai viss tiek darīts pareizi. 15 minūtes Rasma līdz pilnīgam bezspēkam veica mākslīgo elpināšanu. «Ārsts vēl prasīja, vai kāds var mani nomainīt. Atbildēju: tikai suņi,» notikušo atceras Rasma. Pēc brīža ieradās vispirms viena un drīz vien arī otra mediķu brigāde. Mediķiem atlika vien konstatēt Edvīna nāvi. Viņa sirds jau kādu laiku bija apstājusies. «Kopš palīdzības izsaukšanas Edvīns veselu stundu bija dzīvs. Es nesaprotu, kā tas varēja notikt. Tā ir bezatbildība un vienaldzība pret cilvēka dzīvību. Ja es būtu zinājusi, ka tik ilgi jāgaida palīdzība, būtu pati viņu aizvedusi uz slimnīcu. No mūsu mājas līdz Ventspils robežai ir trīs četru minūšu brauciens,» sarūgtināta ir sieviete.

Vēršas policijā

Rasmai par notikušo palikuši daudz neatbildētu jautājumu. Viņa vēlas, lai vainīgās personas tiktu sauktas pie atbildības. Tāpēc sieviete nolēma vērsties policijā ar lūgumu saukt NMPD darbiniekus pie kriminālatbildības. Viņa iesniegumu iesniedza gan policijā, gan arī prokuratūrā, lai tā kā uzraugošā institūcija kontrolētu izmeklēšanas procesu. Rasma saprot, ka šāda rīcība viņas dzīvesbiedru no kapa nepiecels, taču, iespējams, tas palīdzēs citiem. Viņa ir dzirdējusi par vairākiem līdzīgiem gadījumiem, kad NMPD brigādes pie pacientiem atbrauc novēloti. «Pret tādu nolaidību ir jācīnās, lai necieš citi,» nosaka Rasma.

Jāpārbauda pašiem

Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins informē, ka saņemtais iesniegums ir pārsūtīts uz NMPD Rīgā, lai viņi vispirms paši veiktu dienesta pārbaudi. Policija nevar izvērtēt šādu institūciju darbības. Vispirms ir jāsaņem atzinums, vai šajā gadījumā viss bijis izdarīts atbilstoši dienesta instrukcijām un noteikumiem. Tikai ņemot par pamatu šādu atzinumu, policija varot konstatēt, vai ir saskatāmas nozieguma pazīmes, proti, vai tā bijusi apzināta bezdarbība vai tikuši nolaidīgi pildīti pienākumi. Un ja tā ir, tikai tad varēs lemt par kriminālprocesa ierosināšanu.

Vaino apstākļu sakritību

NMPD pēc Neatkarīgās lūguma jau pārbaudīja notikušā apstākļus, lai varētu laikrakstam sniegt komentāru. Ar preses pārstāves Ilzes Bukšas starpniecību dienests skaidroja, ka liktenīgajā dienā Ventspilī svinēti pilsētas svētki, kā dēļ Ventspils brigādēm uz izsaukumiem bija jādodas divas reizes biežāk nekā parastā sestdienā. Tādējādi izveidojās situācija, ka izsaukuma brīdī visas brigādes bija aizņemtas. Tiklīdz pirmā brigāde bija atbrīvojusies, kas iepriekš sniedza palīdzību pacientam Piltenē, mediķus nosūtīja uz izsaukumu pie E. Cunska. Aptuveni tajā pašā laikā pie viņa tika nosūtīta arī brigāde no Kuldīgas. NMPD precizē, ka mediķi pie pacienta ieradās pēc 1 stundas un 16 minūtēm. Pašreizējie normatīvie akti nosaka, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm ir jāierodas uz dzīvībai bīstamiem izsaukumiem 75% gadījumos 15 minūšu laikā, bet lauku teritorijā – 25 minūšu laikā. Tātad pie E. Cunska mediķi ar savu ierašanos bija nokavējušies vismaz trīskārt. Turklāt NMPD piebilst, ka pagājušajā gadā laikus (līdz 15 minūtēm) izpildīto neatliekamo izsaukumu īpatsvars pilsētās bija 88,7%, bet lauku teritorijās laikus (līdz 25 minūtēm) izpildīto izsaukumu īpatsvars bija 77%. No šīs piebildes varam secināt, ka viss ir noticis atbilstoši normatīviem. Cunskim nepaveicās – pie viņa nav laikus aizbraukts pieļaujamo 25% ietvaros. Par cilvēka zaudēto dzīvību, visticamāk, neviens neatbildēs.


Написать комментарий