Atverot elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, bez elektrības neviens nepaliks

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Atverot elektroenerģijas tirgu mājsaimniecībām, bez elektrības neviens nepaliks, Latvijas Radio teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ministrs uzsvēra, ka cilvēkus uzrunās komersanti, kas izteiks savu piedāvājumu un būs tikai jāizraugās vispiemērotākais. Un pat situācijā, kad kāda no mājsaimniecībām neizvēlēsies kādu no piedāvājumiem, bez elektroenerģijas tās nepaliks, jo darbosies pēdējā garantētā piegāde.

Tā ieviesta tirgus dalībnieku aizsardzībai gadījumos, ja lietotājs, kurš ir tirgus dalībnieks, nav izvēlējies savu tirgotāju vai pārtraucis darbību tirgū. Pēdējā garantētā piegāde tiek nodrošināta līdz brīdim, kamēr lietotājs izvēlas elektroenerģijas tirgotāju un stājas spēkā noslēgtais jaunais elektroenerģijas tirdzniecības līgums. Pēdējās piegādes cena mainīsies katru mēnesi.

Pavļuts skaidroja, ka cilvēkiem nav pamata satraukties dēļ elektroenerģijas brīvā tirgus ieviešanas. Līdzīga situācija Latvijā jau esot bijusi, kad pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Latvijā bija viens fiksētais telefons, viens iespējamais mobilo sakaru operators. Taču tirgum attīstoties un nodrošinot konkurenci, sākās straujas izmaiņas un parādījās dažādi piedāvājumi. Līdzīgi varētu notikt arī elektrības tirgū.

Par gaidāmajām pārmaiņām informāciju var saņemt jau šobrīd, taču informatīvā kampaņa sāksies no brīža, kad Saeima pieņems lēmumu par to, kad tiks ieviests brīvais elektroenerģijas tirgus.

Kā skaidroja ministrs, pati par sevi, ieiešana brīvajā tirgū cenu ziņā lielas pārmaiņas neizraisa. Sadārdzinājums gaidāms dēļ vēsturiskajiem lēmumiem, kas saistīti ar pārmērīgām subsīdijām.

Jāatgādina, ka valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā.

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas vairākos Elektroenerģijas tirgus likuma pantos, kā rezultātā visi elektroenerģijas lietotāji pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū. Izmaiņu rezultātā elektroenerģijas tirgū tiktu iesaistīti visi mājsaimniecības lietotāji (ap 847 300 lietotājiem), kas patērē ap 25% elektroenerģijas.

EM norāda, ka plānotās elektroenerģijas tirgus atvēršanas rezultātā vairs nepastāvēs regulētie elektroenerģijas tarifi. Paredzams, ka elektroenerģijas kopējā cena mājsaimniecībām 2014.gadā pieaugs no 8,18 santīmiem par kilovatstundu jeb 11,64 eiro centiem par kilovatstundu (Starta tarifs) vai 10,65 santīmiem par kilovatstundu jeb 15,15 eiro centiem par kilovatstundu (Pamata tarifs) līdz 11,30 santīmiem par kilovatstundu jeb 16,08 eiro centiem par kilovatstundu.

Elektroenerģijas tirgus atvēršana ieplānota no 2014.gada 1.aprīļa.

Plānotā tirgus atvēršana paredz mājsaimniecības lietotāju ienākšanu tirgū, kuriem, izvēloties elektroenerģijas tirgotāju līdz iepriekš noteiktam datumam, arī jānoslēdz elektroenerģijas tirdzniecības līgums. EM likumprojektā ietvērusi normu, kas nodrošinātu ar elektroenerģijas apgādi pēc 2014.gada 1.aprīļa arī tos lietotājus, kas nav noslēguši elektroenerģijas piegādes līgumu ne ar vienu elektroenerģijas tirgotāju.


Написать комментарий