Vācijā, iespējams, pasēs rakstīs trešo dzimumu – hermafrodīts

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iespējams, no šī gada 1.novembra Vācijā pieņems likumu, kas paredz pasēs un dzimšanas apliecības reģistrēt trešo dzimumu – hermafrodītu.

Otra jaunā likuma versija – ka dzimumu pasēs vairs nenorādīs vispār.

Šādu likumu rosinājusi vāciešu sabiedrības daļa, kuri sevi dēvē par interseksuāļiem, proti, par cilvēkiem, kuros apvienojas abi dzimumi vai arī nav nekādu pazīmju, ka persona pieder vienam vai otram līdz šim zināmajam cilvēku dzimumam. 

Hermafrodīte Tamija Houvela uzskata, ka likuma izmaiņas ir nepieciešamas, lai „attīstītu sabiedrību”. Sieviete (sauksim viņu tā) ir nogurusi no neērtajām situācijām, kad sevi un savu ķermeni jāierāmē kādā dzimumā, sevišķi spilgti tas izpaužoties darba meklējumos. Viņai vienmēr nācies izlikties par to, kas viņa īsti nav. 

„Es neesmu pilnvērtīga sieviete, taču melotu arī, ja teiktu, ka esmu vīrietis. Es neesmu ne tas, ne tas, esmu hermafrodīts,” viņa saka. Tamija uzsver, ka vairums cilvēku nemaz nav spējīgi domāt tādās kategorijās, lai šo sajūtu izprastu, jo viņi sevi dabīgi izjūt kā piederīgu kādam no dzimumiem. 

Tagad ļaudis, kuriem ir Tamijas pašidentificēšanās problēmas, vēlas, lai pasē dzimums netiktu norādīts vai arī tiktu pieteikts trešais dzimums, proti, hermafrodīts. Liela daļa Vācijas sabiedrība par šo iniciatīvu ir sašutuši. 

„Tāds likums ir vienkārši idiotisms,” savas domas paudis politiķis Helmuts Pols, „ja cilvēks ir dzimis ķermenī, kas viņam šķiet nepiemērots, viņš pats drīkst izvēlēties būt sieviete vai vīrietis, ir iespējams arī veikt dzimuma maiņu. Bet kāpēc būtu jāpiedāvā vēl kāds trešais dzimums, es nesaprotu,” secinājusi amatpersona. 

Juridiski Vācijā (tāpat arī daudzviet pasaulē) arī tad, ja persona ir transseksuāla un mainījusi dzimumu, personas pasē tāpat dzimums tiek norādīts. Tamija Houvela un viņas līdzbiedri cīnās par to, lai šī norma tiktu izskausta. Pasaulē ir valstis, kuras dzimumu likumu mainījušas, piemēram, Austrālijā pēc pilsoņa vēlēšanās ailītē „sex” var norādīt, ka tas ir „cits”, tātad ne sieviete, ne vīrietis. Varētu šķist diezgan  neticami, bet arī konservatīvajās valstīs Pakistānā, Afganistānā un arī Nepālā likumiski drīkst norādīt, ka piederi abiem dzimumiem vienlaikus. 

Likums Vācijā jau izgājis visus birokrātiskos ceļus, un to, vai tas patiešām stāsies spēkā, izlems valdība 1.novembrī. 


Написать комментарий