Vācieši nevēlas turpmākas eirozonu valstu glābšanas

foto: rus.err.ee
foto: rus.err.ee

Lielākā daļa vāciešu uzskata, ka nākamā valsts valdība nedrīkst piešķirt papildus līdzekļus problēmu nomocītajām eirozonas valstīm un katrs jauns starptautiskais aizdevums jāapstiprina referenduma ceļā, liecina sabiedriskās domas aptauja.

Saskaņā ar tās datiem 75% vāciešu ir negatīvi noskaņoti pret tiešām fiskālām transakcijām eirozonas valstīm, bet 52% neatbalsta turpmākus starptautiskos aizdevumus, kuros piedalītos Vācija.

Vairāk nekā puse vāciešu vēlas palikt eirozonā, tomēr uzskata, ka Eiropas monetārā savienība ir jāpārveido «kā nedaudzu līdzīgu valstu grupa», liecinaYouGov Deutschland aptauja. Vācijas markas atgriešanos vēlētos vien tikai 32% vāciešu. Savukārt jautājumā par eiro glābšanu par katru cenu – vāciešu domas dalījās – 42% šādam apgalvojumam piekrituši, bet 46% bijuši pret to.

Vācijas iedzīvotāju sabiedriskās domas aptauja apliecina, ka lielākā daļa vēlētāju izjūt mazāku entuziasmu par ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā (ES) nekā kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienība un opozīcijā esošā Sociāldemokrātu partija. Vācijā 22. septembrī paredzētas parlamenta vēlēšanas, un novērotāji prognozē uzvaru A. Merkeles vadītajam politiskajam spēkam.

Aptaujā secināts arī, ka Vācijā nesen nodibinātā eiroskeptiķu partijaAlternative für Deutschland varētu iegūt vairāk nekā 5% vēlētāju balsu, tādējādi paverot tai ceļu uz Bundestāgu. Šādā gadījumā A. Mekeles partijai nāktos veidot valdību kopā ar sociāldemokrātiem, norāda Financial Times.

Alternative für Deutschland propogandē uzskatu, ka eirozonas valstu skaits ir jāsamazina līdz tikai dažiem dalībniekiem, kas ir vairāk līdzīgi Vācijai, bet Grieķijai un līdzīgām valstīm Eiropas monetārā savienība būtu jāpamet.


Написать комментарий